Na dokonale čistém sporáku je radost vařit. Každý druh plotny má ovšem svá specifika
Trouba na pečení a sporák jsou nejvytíženějšími spotřebiči v kuchyni. Pokud často vaříte, jistě to znáte. Vhodné je po každé přípravě pokrmu tato místa důkladně omýt, aby se nečistoty neusazovaly a nevrstvily. Jak na to podle druhu sporáku?

Jak čistit plynový sporák
Pokud máte doma plynový sporák, určitě se do jeho očisty pusťte, dokud je ještě rozehřátý. Nečistoty půjdou lépe dolů. A jaké produkty použít? Z drogérie volte například tekutý písek, který má mírně abrazivní vlastnosti a povrchy nepoškrábe. Vystačíte si ovšem i s obyčejným vinným octem (1 lžíce), který naředíte ve sklenici vody. Pomocí rozprašovače jej aplikujte na sporák a nechte působit. Pak setřete. Možné je hadřík v roztoku také přímo máčet a plochy omývat. Při úklidu plynového sporáku se vyvarujte drátěnkám a jiným hrubým pomůckám.
Jak vyčistit sklokeramickou desku?
Disponujete doma moderní sklokeramickou deskou? Potom ji čistěte tehdy, když zcela zchladne. Kdybyste tak neučinili, mohla by prasknout. Použít k očistě lze jak speciální čisticí prostředky z obchodu, tak třeba roztok z octa (jako ve výše uvedeném případě). Opět se vyhněte čisticím houbičkám s hrubým povrchem a bezesporu také drátěnkám. Sporák byste jen poškodili poškrabáním.

Očista dalších částí sporáku a trouby
Až budete mít omytou základní varnou desku, neopomeňte také v případě plynového sporáku na omytí mřížky. Tu je vhodné namočit do lavoru s octovým roztokem. Pak povrch očistěte abrazivní houbičkou anebo speciálním tvrdým kartáčkem. Důležité je i omytí knoflíků. Nedostupná místa skvěle očistíte například pomocí čistého zubního kartáčku, který jste namočili v čisticím prostředku. Nakonec vše otřete navlhčeným hadříkem. A v neposlední řadě věnujte pozornost i vnitřní části trouby. Nečistoty pomůže uvolnit například miska s vodou a citronovou dužinou, kterou vložíte do rozpáleného spotřebiče na pár minut.
Zdroj: https://food52.com/blog/22520-the-ultimate-step-by-step-guide-to-cleaning-your-stove
