Jednoduché triky prozradí, zda jsou potraviny stále čerstvé a připravené k vaření

Jednoduché triky prozradí, zda jsou potraviny stále čerstvé a připravené k vaření

Jestli nemáte jistotu, kdy jste kupovali například jedlou sodu nebo droždí, jednoduchými triky můžete zjistit, jestli je ještě můžete použít. Pro všechny takové případy si přečtěte, jak na to, abyste se nemuseli bát péct nebo si připravit vajíčka.

Jak poznat čerstvost u jednotlivých potravin?

Například u droždí může být problém najít jeho datum trvanlivosti. Dejte malý kousek do horké vody a chvíli počkejte. Jestli se dostane hned na hladinu, jsou kvasinky schopné posloužit. Čerstvé droždí bude mít šedou barvu a zvláštní vůni. Jestli chcete mít droždí delší dobu, dejte ho do ledničky a ještě předtím ho zabalte do alobalu. Nikdy droždí nedávejte na mrazáku, protože tím ztratí své vlastnosti.

Mohlo by vás zajímat:  Čerstvý česnek lze sklízet i v zimě. Stačí mu zajistit živiny a ochranu před mrazem

U jedlé sody se nemusíte zase tolik obávat. Zkusit její čerstvost můžete pomocí octa nebo citronové šťávy. Do misky nasypte menší množství sody, přidejte několik kapek šťávy z citronu nebo octa. Pokud soda nebude bublat, je zvětralá a nepoužívejte ji. Jedlou sodu používejte vždy podle receptu, nikdy neupravujte množství, protože by z buchet a koláčů mohla být cítit nepříjemná vůně a také by vám nechutnaly.

Zdroj obrázku: Freepik

Prášek do pečiva můžete nahradit rumem

Pokud si nejste jistí, jestli můžete použít prášek do pečiva, stejně jako u jedlé sody ho dejte do misky a přidejte trochu vody nebo mléka. Čerstvý bude vířit a šustit a vy budete vědět, jestli ho použít. Pokud zjistíte, že není vhodný, můžete ho nahradit 3–4 lžičkami brandy nebo rumu, který ale nalijte přímo do těsta, nemíchejte ho s moukou.

Mohlo by vás zajímat:  Malé mušky ve dřezu zlikviduje horká voda a ocet

Problém s čerstvostí může být také u vajíček. I tady existují jednoduché triky, díky kterým budete vědět, na čem jste. Vejce dejte do osolené vroucí vody. Čerstvé hned klesne na dno, staré vyplave na hladinu. Další metoda je, že s vejcem budete třepat – jestli bude staré, vydá klokotavý zvuk. A jak prodloužit vajíčkům čerstvost? Vatový tampon nemočte do rostlinného oleje a potřete jím skořápky. Takto vydrží dokonce o 14 dní déle. Vajíčka můžete také zamrazit. Musíte je rozbít, rozdělit bílek od žloutků a samostatně je nalít do formiček na led.

Zdroj: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1059198/how-to-tell-if-your-food-is-fresh-2/
Přidat na Seznam.cz