Grilovací sezóna je v plném proudu! Nesmíme ale zapomínat na jednu důležitou věc
Sezóna grilování je v plném proudu, a pokud chcete pravidelně grilovat, zvát své přátele na večerní dýchánky a užít si léto, je nutné grily nejprve pořádně vyčistit. Smažení masa způsobí, že se gril velmi rychle zašpiní, a jestliže ho pravidelně nečistíte, nemůžete na něm připravit maso tak, aby dobře chutnalo.
K čištění grilu by mělo dojít po každé akci
Zbytky jídla mohou emitovat jedovaté toxiny, a proto je nutné gril čistit po každé akci. Zabráníte tím usazování dalších vrstev tuku. Čištění ale neomezujte jen na rošt, je potřeba dát pozor také na další části grilu, topeniště a odkapávač, pokud je součástí grilu. Tím zajistíte, že bude gril dobře fungovat také v následujících letech.

Pokud máte gril na dřevěné uhlí, čištění započněte, ještě když je teplý, ale nikoliv horký. Po vyjmutí roštu tuk otřete papírovým ubrouskem. Pokud jdou zbytky jídla a tuku špatně odstranit, můžete rošt namočit do teplé vody. Pomoci mohou speciální prostředky na čištění grilů, které koupíte v každém dobrém obchodě. Někdy ale postačí obyčejný mycí prostředek na nádobí.
U plynového grilu dávejte pozor, abyste nezapomněli na plynovou láhev
Gril nechte vychladnout, poté mřížku vyčistěte, ale nezapomeňte odšroubovat plynovou láhev. Hořáky a kohoutky opatrně otevřete, otřete vlhkou houbou a trochou mycího prostředku. K čištění můžete využít také speciálních prostředků. Nezapomeňte ani na součástky spojující gril s plynovou lahví – zkontrolujte její stav a v případě potřeby impregnujte.

Elektrický gril nejdříve musíte vypojit od zdroje napájení. Poté tuk jemně setřete, a pokud je povrch potažený teflonem, je třeba mu věnovat zvláštní péči a používat na čištění jemné nástroje. Na rošt můžete položit několik papírových utěrek, nechat je působit několik minut a poté bude snazší se zbavit tuku a dalších nečistot. Pokud tyto metody nepomohou, je nutné sáhnout po chemických prostředcích.
Zdroj: https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/how-to-clean-grill/
