Dřevěné nádobí si zaslouží tu nejlepší péči. Pak bude krásné po dlouhé roky
Dřevěné nádobí bývá běžnou součástí každé kuchyně. Ať už jde o dřevěná prkénka, vařečky, lžíce na salát, paličky na maso nebo i misky či talíře, o všechny tyto kousky je třeba náležitě pečovat. Pokud je nádobí na dotek drsné a vyčnívají z něho dřevěné třísky, je jasné, že je nutné rychle zakročit a dopřát mu pořádnou péči.
Do myčky nepatří
Dřevěné nádobí bychom určitě neměli mýt v myčce. Může to k tomu svádět, ale dlouhý pobyt v horké vodě vede k prasklinám a může způsobit nenávratné poškození. Dřevo takto také ztrácí ochranné oleje či nátěry, které by jinak prodlužovaly jeho životnost.
Jak dřevěné nádobí správně mýt?
Pokud chcete, aby nádobí sloužilo dlouhé roky, vyplatí se postupovat podle jednoduchého postupu mytí. Dřevěné nádobí vždy navlhčete teplou vodou, krátce jej omyjte jarem a znovu opláchněte pod proudem vody. Nádobí ale nemáčejte dlouho ve vodě a po umytí jej co nejrychleji osušte. Poté jej nechte dokonale vyschnout, například pověšené na háčku nebo položené na okně.
Olej poskytne dlouhodobou ochranu
Jednou za půl roku bychom měli dřevěné nádobí ošetřit rostlinným olejem. Postačí vám i pár kapek. Rostlinný olej jemně vmasírujte do dřeva – prodloužíte tím jeho životnost a zabráníte také tomu, aby do něj pronikaly bakterie, například při krájení masa. Obecně je však lepší používat na krájení masa jiný typ prkének – například z plastu. Lépe se dezinfikují a ochrání vás před nebezpečnými bakteriemi.
Jak se zbavit zápachu?
Není netypické, že dřevěné nádobí začne po čase nepříjemně zapáchat. Je to obvykle způsobeno používáním aromatických potravin. V boji proti odéru vám pomůže jedlá soda. Jak na to? Do lavórku si napusťte teplou mýdlovou vodu a přidejte lžičku jedlé sody. V této směsi dobře umyjte dřevěné nádobí, které zapáchá, a poté jej opláchněte vlažnou vodou. Podobně dobře může zafungovat i citronová šťáva a sůl.
Zdroj: https://thegingeredwhisk.com/wooden-utensil-101/