Juicy Delicious Meat Cutlets Dark Table Russian Cuisine

Dobře ochucené karbanátky obyčejný pokrm zcela promění

Recept na domácí karbanátky patří mezi nejjednodušší. Mleté maso je dostupné, chutné a navíc vyhovuje dětem i dospělým a příprava je nadmíru snadná. Jenže se rychle jejich chuť omrzí, proto se neřadí mezi nejoblíbenější rodinná jídla. Mohou se zase zařadit na špici nejpopulárnějších, je však třeba trošku pozměnit ingredience, aby každý oběd byl jedinečným zážitkem. Stačí přidat špetku koření a chutnají zcela jinak. A jak je připravit, aby maso bylo jemné a řízky se nerozpadly?

Karbanátky z mletého masa

Jsou naprostou klasikou v rodinných jídelníčcích, dokonce nejen v tuzemsku. Pod různými názvy se karbanátky připravují po celém světě z kuřecího, hovězího, vepřového nebo rybího masa. Základem je maso, které se může koupit už rozmělněné. Může se samozřejmě namlít až doma, pak jsou ještě delikátnější. Následně se přidá vejce, směs se osolí a opepří, následně se koule nebo placky obalí ve strouhance a usmaží v rozpáleném oleji. Tato klasika nezklame, ale nikterak neuchvátí.

Mohlo by vás zajímat:  Dokonale čistý sprchový kout je vizitkou každé koupelny, s těmito triky půjde úklid snadno
oven-baked-meatballs
Zdroj obrázku: Freepik

Koření pro dochucení

Karbanátek s bramborovou kaší se může rychle omrzet, protože maso není příliš výrazné. V takovém případě se vyplatí sáhnout po koření, které zvýrazní chuť masa. Nejčastěji se volí mletá sladká paprika, pro dospělé se může přidat trošička pálivé papriky nebo chilli. Velmi zajímavý nádech získají karbanátky uzenou mletou paprikou. Asijské chuti se docílí pomocí kari a sušeného česneku či ne tak typického muškátového oříšku. Ve stylu středomořských specialit se může přidat majoránka, tymián, oregano nebo bazalka.

Mohlo by vás zajímat:  Dřevěná podlaha je krásná, o její dokonalý vzhled je ovšem třeba umět pečovat

Přidat cibuli? Opečenou!

Kuchaři často přidávají do karbanátků různé druhy syrové zeleniny včetně cibule. Tu se doporučuje před použitím osmahnout a nechat zchladnout před přidáním do masové směsi. Chuť zvýrazní též lžíce francouzské hořčice, ale pozor na pepř, kterého pak není nutné dávat tolik. Naše babičky přidávaly do masové směsi též rozmačkaný brambor nebo starý rohlík, který před tím namočily v mléce. A jak docílily toho, že se karbanátky nerozpadly při smažení? Před tvořením koulí z masa do směsi přidaly lžičku jedlé sody a nechaly maso patnáct minut uležet.

Zdroj: https://www.gimmesomeoven.com/meatball-recipe/
Přidat na Seznam.cz