Čištění trouby nemusí být horor. Některé vychytávky tuto činnost velmi usnadní

Zaschlá špína, zbytky jídel a mastnota v troubě nejsou jen problémy estetické, ale i hygienické. Připravovat pokrmy ve špinavé troubě, kde se množí bakterie, není zdravé. Špinavá trouba začíná brzy rezavět a kvůli tomu se také rychleji ničí. Nebudete-li svým kuchyňským spotřebičům věnovat dostatek péče, brzy vám přestanou sloužit.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Trouby se samočisticí funkcí

Moderní trouby mají už běžně zabudovanou funkci samočištění neboli pyrolýzy. Název pyrolýza vychází z řečtiny a dal by se volně přeložit jako „rozpuštění ohněm“. Principem pyrolytického čištění je zničení špíny a mastnoty velmi vysokou teplotou. V běžných troubách se při pyrolýze trouba zahřívá až na 500 °C. Při takto vysoké teplotě se špína spálí doslova na popel, který po vychladnutí jednoduše smeteme a troubu lehce dočistíme.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Přírodní postupy čištění trub

Je-li vaše trouba starším modelem a nemá samočisticí funkci, musíte přistoupit k starým dobrým úklidovým metodám. 

  • Nejčastěji se k efektivnímu vyčištění doporučuje používat jedlou sodu. Z jedlé sody a citronové šťávy umíchejte pastu. Tou potřete celý povrch vnitřku trouby. Pastu nechejte působit přes noc a druhý den troubu už jen lehce omyjete vlažnou vodou.
  • Myjete-li troubu, která ještě není extrémně zaneřáděná, vystačíte si s vodou s octem v poměru 1 : 1. Můžete přidat i citronovou šťávu. Roztok dejte do rozprašovače. Tento přírodní čisticí prostředek má v domácnosti širokou škálu využití. Vyčistíte s ním celou kuchyň, lednici, sporák, troubu nebo třeba dřez. V koupelně ho využijete při čištění sprchového koutu nebo umyvadla, rozpouští totiž i vodní kámen.
  • Skvělé čisticí vlastnosti má už výše zmíněný citron. Vymačkejte šťávu ze dvou citronů do pečícího plechu a vložte ho do trouby. Troubu zapněte a nastavte na 250 °C na půl hodiny. Nečistoty byste pak měli snadno odstranit vlhkým hadříkem.
  • Méně známou metodou čištění trouby je použití hliníkové folie (alobalu). Zmačkejte alobal do kuličky a s pomocí sody nebo prostředku speciálně určenému k čištění trub vnitřek trouby vydrhněte. Drátěnka by povrch poškrábala, zmuchlaný alobal by jej poškodit neměl. Hliníkovou folií také můžete pokrýt dno trouby. Po několika pečeních se ze zaschlé špíny stane popel, který stačí setřít.
Přidat na Seznam.cz