Čistá lednice uchová potraviny čerstvé a zdravé. Stačí dodržet několik kroků
Lednice je velice důležitou součástí každé domácnosti. Skladujeme v ní potraviny, které snadno podléhají zkáze. Umýt lednici není vůbec složité. A právě proto, že ji máme na uchovávání potravin, se o ni musíme pravidelně starat, aby se nestala rodištěm bakterií a potažmo i chorob.
Pravidelné čištění vede ke krásně čisté lednici nejen na pohled, ale také z hlediska škodlivých organismů, které by mohly napadnout i zdánlivě čerstvé potraviny. Po jejich konzumaci mohou vzniknout různé trávicí obtíže. A proti tomu je potřeba se chránit.
Začínáme s čištěním
Úplně na začátku bude zapotřebí vyjmout všechny potraviny. Kontrolujte přitom jejich stav a případně prošlé potraviny vyhoďte. Potraviny, které vytékají z obalu, zajistěte. Následně vyjměte všechny poličky a zásuvky a jiné vyjímatelné části. K mytí lednice je vhodné použít vanu, protože se jedná o poměrně veliké součásti, které se do klasického kuchyňského dřezu vejdou jen stěží.
Omývání vyjímatelných částí
Drsnou stranou houbičky a horkou vodou vyčistěte všechny části lednice, které jste prve vyjmuli. Je vhodné použít také trochu mycího prostředku, zejména pokud je dezinfekční (vhodný je například ocet, který má jak čisticí, tak také antibakteriální vlastnosti – nemusíte se bát jeho nepříjemného zápachu, ten po čase pomine). Zaměřte se na záhyby a úzká místa.
Úporné nečistoty
Pokud jsou zbytky jídla přischlé natolik, že je hrubá strana houbičky neodstranila, můžete použít jednoduchý trik. Namočte houbu v octě a pomocí lepicí pásky ji přilepte na skvrnu. Nechte působit 10 až 15 minut. Tento trik oceníte zejména ve vnitřku lednice.
Žluté skvrny v lednici
Hadřík nebo vatový tampon namočte v peroxidu vodíku (9% nebo 12%) a skvrnu jím přetřete. V případě odolné nečistoty můžete použít podobný trik jako s octem, namočený hadřík přilepte na problematické místo lepicí páskou.
Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/household-advice/a684998/how-clean-is-your-fridge/