Kuchyňská pánev si zaslouží tu nejlepší péči, aby dlouho a dobře sloužila
Jste milovníky vaření a v kuchyni jste jako doma? Pak jistě víte, že bez správné pánve a kuchyňského náčiní se jen těžko obejdete. Abyste zamezili možnému připalování na ploše pánve, je nutné se naučit několik skvělých tipů, se kterými se všem problémům vyhnete.
Koupili jste si novou pánev? Pak je nutné jí věnovat chvíli času a připravit ji do pořádného zápřahu ve vaší kuchyni. Nalijte na ni asi dvě lžíce olivového oleje a vložte novou pánev nad mírný oheň. Zahřívejte asi deset minut a po uplynutí doby ji vylijte. Na ještě horké dno nasypejte lžíci kuchyňské soli a znovu pánev zahřejte na středním stupni ohně. Vydržte asi tři minuty a sůl poté opět vysypejte, pánev otřete měkkým hadříkem. Tento postup můžete použít na jakýkoliv materiál pánve.

Pomocí octa a slaniny
Vyzkoušejte i tento skvělý postup, se kterým prodloužíte životnost vaší pánve. Dejte pánev na mírný oheň a přidejte do ní čtyři lžíce octa. Po zahřátí nechte asi jednu minutu a horký ocet vylijte. Ještě teplou plochu otřete suchým a měkkým hadříkem. Suchou pánev vložte opět nad mírný oheň, přidejte čerstvou slaninu a nechte ji úplně rozpustit. Pánev poté sejměte z tepla a vyčkejte, dokud slanina neztuhne. Před plánovaným použitím pánev zahřejte, vylijte roztavený tuk a otřete hadříkem.
Po použití pánev v ideálním případě myjte ještě teplou. Nejlépe ji umyjete pod tekoucí horkou vodou, hned po umytí pánev usušte.

Jak pánev sušit?
Nikdy nepoužívejte k mytí a sušení pánve myčku na nádobí. Myčka totiž má i funkci sušení, kdy na ploše pánve uschnou kapky vody. Na těchto místech se vám později při smažení budou spalovat vaše pokrmy.
Nikdy pánev nedrhněte
V žádném případě nikdy na materiál pánve nepoužívejte žádné drsné prášky ani houbičky či kartáče. Teflonové pánve stačí očistit jemnou houbou nebo hadříkem spolu s mycím prostředkem. Poté jen stačí důkladně umýt pod horkou tekoucí vodou.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/lifestyle/kitchen/how-clean-kitchen-pans
