Alternativy chleba obohatí jídelníček o nové chutě a zdravé prvky

Alternativy chleba obohatí jídelníček o nové chutě a zdravé prvky

Hledání náhražek chleba ve stravě není vždy diktováno zdravotními problémy nebo dietou. Často vyplývají z touhy přerušit monotónnost stravy, protože sendviče jsou pro mnoho lidí stále nejjednodušším způsobem, jak připravit snídani, oběd do práce nebo večeři. Jak nahradit chleba?

Nuda v kuchyni zdraví neprospívá

Regály obchodů jsou plné potravinářských výrobků, i z nejexotičtějších koutů světa. Nemusejí ale přinést změnu stravovacích návyků a rozmanitost na talíři. Důvody jsou různé. Naučené stravovací návyky z rodiny, nedostatek času a touhy experimentovat i skutečnost, že mnoho výrobků je založeno na stejných složkách. Monotónní strava ale vede k nedostatku důležitých živin v těle, což ovlivňuje zdraví. Vyzkoušejte proto alternativy chleba.

Mohlo by vás zajímat:  Žmolky nemusí být signálem pro vyhození oblíbeného kousku oblečení, zachraňte ho
Zdroj obrázku: Freepik

S minimem sacharidů

Dopřejte si chléb s nízkým obsahem sacharidů. Potřebujete na jeho výrobu jenom tři ingredience, a to 3 vejce, 85 gramů smetanového sýra, 2 gramy prášku do pečiva. Příprava je snadná. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Po chvíli přidejte prášek do pečiva a míchejte. Smíchejte žloutky se sýrem, aby se vytvořila homogenní hmota. Přidejte k ní postupně v malých porcích vaječné bílky a míchejte. Lžící těsto naneste na pečicí papír. Předehřejte troubu na 150 °C. Pečte půl hodiny.

Mohlo by vás zajímat:  Průzračně čistá voda je ideální k pití i zalévání, ale pouze ta odstátá

Je libo tortillu, nebo pečenou zeleninu?

V mnoha obchodech lze koupit hotové pšeničné a celozrnné tortilly. Chutnají skvěle s masovou i vegetariánskou nádivkou, dají se servírovat teplé i studené. Máte-li čas, připravte si je sami doma. Další možností jsou koláče z mouky a vody. Můžete je potřít zeleninovými pomazánkami nebo podávat s pokrmy z jednoho hrnce – dušeným masem nebo polévkou a hodí se i k hlavním jídlům s omáčkou. Výborným tipem na náhradu chleba jsou také pečené nebo grilované plátky zeleniny (například cuketa, lilek, batáty). Podávejte je se sýrem, semínky a lehkým dresinkem nebo jogurtovo-bylinkovým dipem.

Zdroj: https://www.bannerhealth.com/healthcareblog/advise-me/try-these-tasty-bread-substitutes
Přidat na Seznam.cz