Soil Hand Planting

Kompostování umožní zpracovat biologický odpad a připravit na jaro výživný humus

Listopad je ideální čas na to, abyste začali kompostovat a připravili svou zahradu na jarní sezónu. Kompostování je proces přeměny organických odpadů, jako jsou listy, větve a kuchyňské zbytky, na bohatý, živinami nabitý kompost, který může výrazně zlepšit kvalitu vaší půdy. Tady je několik kroků a tipů, jak začít s kompostováním v listopadu.

1. Shromažďování materiálu

Listopad je čas, kdy je mnoho listí, které lze použít jako základ pro váš kompostový hrom. Sbírejte spadané listí, posečenou trávu, zbytky rostlin a další organický materiál ze své zahrady.

2. Vytvoření kompostové hromady nebo použití kompostéru

Rozhodněte se, zda chcete kompostovat v otevřené hromadě nebo v kompostéru. Kompostéry mohou pomoci urychlit rozklad a udržet hromadu teplejší během chladnějších měsíců.

Mohlo by vás zajímat:  Plevel a mech v dlažebních kostkách lze zlikvidovat třemi osvědčenými způsoby

3. Vrstvení materiálů

Střídejte vrstvy zeleného materiálu (například kuchyňské zbytky) a hnědého materiálu (například listí a větve), aby byl zajištěn správný poměr uhlíku a dusíku, který je nezbytný pro efektivní kompostování.

4. Přidání struktury

Do hromady přidejte větve nebo drť, což zajistí lepší provzdušnění a pomůže předcházet nepříjemným zápachům a zpomalování procesu rozkladu.

Vegetable Peelings Compost
Zdroj obrázku: Freepik

5. Udržování správné vlhkosti

Kompost by měl být vlhký, ale ne příliš mokrý. Vlhkost je důležitá pro mikroorganismy, které rozkládají organický materiál. V suchém počasí můžete potřebovat přidat vodu, aby se udržela správná vlhkost.

Mohlo by vás zajímat:  Přírodní síly česneku a kvasnic ochrání zahradní rostliny před nebezpečnými škůdci

6. Pravidelné promíchávání

Pravidelné promíchávání kompostu pomůže udržovat kyslík a urychlí rozklad. Snažte se kompost obracet každé dva až čtyři týdny.

7. Přidávání kuchyňských zbytků

Do kompostu můžete přidávat běžné kuchyňské zbytky, jako jsou oloupané zbytky, zbytky ovoce, kávová sedlina a vaječné skořápky. Vyhněte se přidávání masa, mléčných výrobků a mastných potravin, které mohou přilákat škůdce.

8. Ochrana před mrazem

V chladnějších klimatických podmínkách může být třeba kompost chránit před extrémním chladem, aby se proces rozkladu nezastavil. Můžete použít staré koberce, plachty nebo slámu k izolaci hromady.

9. Testování kompostu

Před použitím kompostu na jaře zkontrolujte jeho zralost. Dobře vyzrálý kompost by měl mít tmavou barvu, drobivou strukturu a příjemnou zemitou vůni.

Mohlo by vás zajímat:  Plevel pomohou zlikvidovat domácí prostředky, které jsou šetrné k zahradě i ke zdraví

10. Použití kompostu na jaře

Na jaře použijte kompost jako vrchní obložení nebo ho zapracujte do půdy před výsadbou. Tím zlepšíte strukturu půdy, zvýšíte její schopnost zadržovat vodu a dodáte rostlinám potřebné živiny.

Kompostování v listopadu je skvělý způsob, jak recyklovat organický odpad a připravit půdu na další sezónu. Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete zajistit, že vaše zahrada bude bohatší a produktivnější na jaře. Plus, máte možnost pomáhat životnímu prostředí snížením množství odpadu, který končí na skládkách.

Zdroj: https://platthillnursery.com/guide-to-fall-composting-and-mulching-chicago/
Přidat na Seznam.cz