Proti plísni v domě funguje větrání a čajovníkový olej

Proti plísni v domě funguje větrání a čajovníkový olej

Doma vám může den co den růst nejhorší nepřítel, který vás neustále ohrožuje na životě. V případě, že ho budete ignorovat, poškodí vám plíce, trávicí systém, rozvine se u vás alergie nebo rakovina. Přitom se problému dá velmi rychle zbavit.

Hlídejte si doma vlhkost

Různí mikrobi a houby se rádi objevují tam, kde je neustálé vlhko. Bohužel jsou velmi odolné a dokážou přežít i v extrémních podmínkách. Plísně mnohdy bývají odolné i proti určitým chemickým prostředkům, které slibují, že vás plísní zbaví. Jenže před samotnou likvidací musíte zjistit, z jakého důvodu se u vás tyto problémy objevují. Plíseň může být:

  • černá,
  • hnědá,
  • žlutá,
  • růžová,
  • zelená.
Mohlo by vás zajímat:  Čtyři metody, díky kterým vyčistíme radiátory efektivně a šetrně k životnímu prostředí

Ptáte se, jak ji zavčas odhalit? Nejprve si jí všimnout ani nemusíte. Většinou to začíná jednou černou tečkou na zdi, ale potom se rozšíří v černou plochu a následný zápach bude nesnesitelný.

Zdroj obrázku: Freepik

V čem tkví nebezpečí?

Jakmile se začnou útvary zvětšovat a množit se, začnou do ovzduší vypouštět vysokou koncentraci spor. Ty dráždí sliznice, které jsou následně náchylné na alergie, kašel, rýmu, záněty vedlejších nosních dutin, podrážděné průdušky, plíce a tvorbu zánětů. S tím jsou spojené záněty plic, bolesti hlavy a ekzémy.

Mohlo by vás zajímat:  Ucpaný odtok ve dřezu vyřešíte i bez instalatéra. Stačí ho jednoduše vyčistit

Jak bojovat s tímto protivníkem?

Hodně lidí se ptá, jak se poprat s domácí plísní, která se neustále vrací a napadá oblečení a potraviny. Nejprve, ruku na srdce, vzpomeňte si, kdy jste doma naposledy větrali. Zkontrolujte, v jakém stavu je těsnění, zda máte doma otevřené interiérové dveře a podobně. Obecně se doporučuje přes den 3–4× větrat po dobu 5 minut. V létě mějte plastová okna otevřená na ventilaci.

Pro likvidaci plísně si můžete snadno vyrobit vlastního pomocníka. Vezměte k ruce olej z čajovníku australského, ocet a jedlou sodu. Ale ty si poradí pouze s malým ložiskem plísně. Pomoci vám může peroxid vodíku, který nalijte v ředěné formě (3%) do rozprašovače a aplikujte na postiženou oblast. Nechte působit 10–15 minut a kartáčem odstraňte. V posledním případě vám pomůže už jedině savo.

Zdroj: https://www.cdc.gov/mold/control_mold.htm
Přidat na Seznam.cz