Disinfection Of Hands 4914856 1280

Nebezpečné bakterie žijí úplně všude a doma si lebedí hlavně tam, kde bychom je nečekali

Ač se může zdát největším nositelem bakterií záchodové prkénko, jde o omyl. Bakterie se totiž vyskytují z 95 % na každodenních předmětech, nábytku i podlaze. Z dalších 5 % jsme jejich nositeli my lidé. Bakterie se vyskytují na naší kůži, vlasech i v trávicím traktu. Kde je jich nejvíce?

Myčka a houbička na nádobí

Právě ty jsou biologickými bombami. Jsou vlhké a obsahují hnijící zbytky potravin, takže bakterie mají ideální podmínky pro množení. V houbičce žije neuvěřitelných 1,5 milionu bakterií na cm²! Snadno se tak přesouvají do pokrmů a potravinářských výrobků. Mnoho bakterií žije také na kuchyňských deskách a ubrusech.

Mohlo by vás zajímat:  Neemový olej ochrání rostliny před řadou běžných škůdců

Pračka

Pračku po každém použití prolijte vroucí vodou a buben dezinfikujte chlorovou kapalinou. Při praní přidejte trochu baktericidního činidla, nenechávejte prádlo po vyprání dlouho uvnitř a pračku neustále větrejte. Teplé a vlhké prostředí je pro bakterie jako dělané!

Zdroj obrázku: Pixabay

Kartáček na zuby

Mezi mikroby nalezené v jeho štětinách patří stafylokoky a fekální bakterie E. coli. Když je uložený v blízkosti umyvadla, stříkáme na něj při mytí rukou. Na štětinách se také usazují částice vody z toalety. Každých pár dní jej dezinfikujte vroucí vodou nebo oxidační vodou a měňte jej každé 2–‍3 měsíce.

Mohlo by vás zajímat:  Pro nastavení oken na letní režim stačí pootočit jedním šroubem

Sprcha

Nebezpečné bakterie se hromadí na vnitřní straně sprchové hlavice. Nalezeny na ní byly například bakterie způsobující onemocnění plic, lymfatických uzlin a kůže. Tyto bakterie na sebe stříkáme společně s vodou.

Koberce

Zvláště ty s dlouhými chlupy hromadí prach, částečky kůže či zvířecí chlupy. Jsou tak skvělým útočištěm pro bakterie, houby a roztoče. Jsou 4000krát více kontaminované bakteriemi než záchodové prkénko! Pouze vysávání nestačí. Vyčistěte koberec čisticím prostředkem a v chladných dnech ho vezměte ven, bakterie jsou citlivé na chlad. Nikdy na koberci neseďte nazí!

Zdroj: https://www.healthline.com/health/germy-places
Přidat na Seznam.cz