Ze staršího pečiva ještě vykouzlíte dobroty ke svačině či večeři pro celou rodinu
Pečivo je základ každé domácnosti a nejraději máme to čerstvé. Někdy se však stane, že zůstává pár krajíců a my nevíme, co s nimi. Nevyhazujte je! Pokud nemáte rádi zbytečný odpad stejně jako my, poradíme vám, jak snadno a rychle vykouzlit chutné dobroty pro celou rodinu.
Toasty na 100 způsobů
Začněme tou nejoblíbenější klasikou – toasty nebo topinky. Starší chléb je na ně ideální. Chléb nakrájejte a z obou stran pomažte máslem. Dejte na rozehřátou pánev nebo gril a počkejte, až se pečivo zbarví do zlatohněda. Tuto křupavou dobrotu si můžete udělat naslano i nasladko, obložené sýrem, šunkou, masovou směsí nebo avokádem. Fantazii a chutím se meze nekladou.
Vyzkoušejte například francouzský toast
Ingredience:
- 2 vejce,
- 80 ml mléka,
- 40 ml smetany,
- 1 lžičku skořice,
- 4 plátky pečiva (veka, toastový chléb),
- 2 lžíce oleje,
- 2 lžíce másla.
Postup:
- Vejce, mléko, smetanu a skořici vyšleháme a do směsi položíme plátky pečiva.
- Pečivo necháme namočené 2 až 3 minuty z každé strany.
- Na pánvi si rozpálíme olej s máslem, plátky smažíme cca 3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlaté a křupavé.
- Podávejte buď samotné, nebo posypané moučkovým cukrem a ozdobené ovocem.
Krutony
Hodí se do polévek, salátů i na zobání u televize. Chléb nakrájejte na kostičky a velkoryse je pokapejte olivovým olejem. Olej můžete smíchat s drceným česnekem, bylinkami nebo vaším oblíbeným kořením. Krutony umístěte na plech, vložte do rozehřáté trouby a pečte, dokud nezhnědnou. Můžete je připravit i na pánvi. Vynikající budou s krémovou polévkou nebo se zeleninovým salátem a sýrem feta.
Rychlý koláč
Pečivo nakrájíme na plátky a vyložíme jimi dno dortové formy. Pečeme 8–10 minut při 180 ºC. Během doby pečení si nakrájíme na kostičky 20 gramů uzené slaniny a jednu cibuli. Slaninu s cibulí jemně osmahneme na pánvi. Vedle v misce vyšleháme 4 vejce se 100 ml smetany. Do této směsi přidáme osmahnutou cibuli se slaninou. Touto směsí polijeme upečené pečivo a dáme péct ještě na 20 minut. Po upečení můžeme ihned podávat.
Zdroj: https://friendsoftheearth.uk/sustainable-living/40-handy-bread-tips-and-what-do-stale-bread