Bread 1281053 1280 (1)

Ze staršího pečiva ještě vykouzlíte dobroty ke svačině či večeři pro celou rodinu

Pečivo je základ každé domácnosti a nejraději máme to čerstvé. Někdy se však stane, že zůstává pár krajíců a my nevíme, co s nimi. Nevyhazujte je! Pokud nemáte rádi zbytečný odpad stejně jako my, poradíme vám, jak snadno a rychle vykouzlit chutné dobroty pro celou rodinu.

Toasty na 100 způsobů

Začněme tou nejoblíbenější klasikou – toasty nebo topinky. Starší chléb je na ně ideální. Chléb nakrájejte a z obou stran pomažte máslem. Dejte na rozehřátou pánev nebo gril a počkejte, až se pečivo zbarví do zlatohněda. Tuto křupavou dobrotu si můžete udělat naslano i nasladko, obložené sýrem, šunkou, masovou směsí nebo avokádem. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Mohlo by vás zajímat:  Hliníková fólie přidaná do myčky zefektivní mycí cyklus a dodá lesk příborům
Zdroj obrázku: Freepik

Vyzkoušejte například francouzský toast

Ingredience:

  • 2 vejce,
  • 80 ml mléka,
  • 40 ml smetany,
  • 1 lžičku skořice,
  • 4 plátky pečiva (veka, toastový chléb),
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžíce másla.

Postup:

  1. Vejce, mléko, smetanu a skořici vyšleháme a do směsi položíme plátky pečiva.
  2. Pečivo necháme namočené 2 až 3 minuty z každé strany.
  3. Na pánvi si rozpálíme olej s máslem, plátky smažíme cca 3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlaté a křupavé.
  4. Podávejte buď samotné, nebo posypané moučkovým cukrem a ozdobené ovocem.
Zdroj obrázku: Freepik

Krutony

Hodí se do polévek, salátů i na zobání u televize. Chléb nakrájejte na kostičky a velkoryse je pokapejte olivovým olejem. Olej můžete smíchat s drceným česnekem, bylinkami nebo vaším oblíbeným kořením. Krutony umístěte na plech, vložte do rozehřáté trouby a pečte, dokud nezhnědnou. Můžete je připravit i na pánvi. Vynikající budou s krémovou polévkou nebo se zeleninovým salátem a sýrem feta.

Mohlo by vás zajímat:  Řezané květy vydrží ve váze déle čerstvé díky správnému seříznutí a domácí výživě

Rychlý koláč

Pečivo nakrájíme na plátky a vyložíme jimi dno dortové formy. Pečeme 8–10 minut při 180 ºC. Během doby pečení si nakrájíme na kostičky 20 gramů uzené slaniny a jednu cibuli. Slaninu s cibulí jemně osmahneme na pánvi. Vedle v misce vyšleháme 4 vejce se 100 ml smetany. Do této směsi přidáme osmahnutou cibuli se slaninou. Touto směsí polijeme upečené pečivo a dáme péct ještě na 20 minut. Po upečení můžeme ihned podávat.

Zdroj: https://friendsoftheearth.uk/sustainable-living/40-handy-bread-tips-and-what-do-stale-bread
Přidat na Seznam.cz