Zdánlivě čistá kuchyň je ve skutečnosti plná nebezpečných patogenů. Na tato místa zapomínáme nejčastěji
Pravidelná péče o čistotu v kuchyni nás může ochránit před pozdějším namáhavým a zdlouhavým odstraňováním zaschlých nečistot. Navíc tím předejdeme rozvoji bakterií. Údržba kuchyně není nijak složitá, ale vyplatí se vědět, jakým místům je dobré věnovat největší pozornost. Nejčastěji používanými kuchyňskými zařízeními jsou dřez a sporák, proto bychom o ně měli dbát nejvíce. Zbytky jídla a mastnota z nádobí mohou proniknout i do těch nejmenších zákoutí.
Místo za sporákem, rošty a hořáky
I přes důkladné čištění se může stát, že na první pohled neviditelné nečistoty se pečlivě ukryjí na místech, na která často zapomínáme nebo se nám nechce je čistit. K tomu dochází například za sporákem, který většinou čistíme jen povrchově. Čas od času je ale vhodné ho odsunout od stěny a od prachu a mastnoty vyčistit také boční a zadní stěnu.
Za připomenutí stojí také pravidelné čištění roštu a hořáků, které jsou hojně vystavovány připálenému tuku. Nejsnáze se ho zbavíte pomocí hadříku a prostředku na mytí nádobí nebo směsí teplé vody a vymačkané citronové šťávy. Pokud jsou ale vařiče silně znečištěné, sáhněte po speciálním saponátu na odstranění mastných nečistot.

Údržba dřezu
Pokud jde o důkladné vyčištění dřezu, který se časem pokryje usazeninami z různých tekutin, vyplatí se aplikovat osvědčené způsoby čištění. V tomto případě nejlépe poslouží pasta z jedlé sody s malým množstvím vody nebo obyčejný prostředek na mytí nádobí a klasický kartáč. Dřez byste měli čistit ideálně po každém použití.
Abyste zabránili vzniku různých druhů skvrn na povrchu dřezu, nezapomeňte ho pravidelně otírat papírovou utěrkou, a to zejména po umytí nádobí. Samozřejmě je třeba pravidelně čistit sítko v odtoku dřezu i místo pod ním, kde se mohou hromadit nepříjemné nečistoty a vodní kámen, který vydává nepříjemný zápach. Čas od času propláchněte odtok.
Zdroj: https://www.insider.com/deep-cleaning-forgotten-kitchen-areas-2022-3
