Filter Coffee 3537913 1920

Kávová sedlina nepatří do koše! Skvělé využití najde v kosmetice, domácnosti i na zahradě

Pokud milujete kávu, jistě víte, že po přípravě chutného šálku zůstává na dně kávová sedlina. Může se to zdát jako zcela nepotřebný odpad, ale opak je pravdou. Pokud si ji schováte, můžete ji využít na celou řadu dalších způsobů.

Pro vaši krásu

Lógr, jak se kávové sedlině také přezdívá, se dá využít v celé řadě kosmetických procedur. Jemná zrnka totiž skvěle fungují jako peeling a dokážou z pokožky odstranit odumřelé buňky. Pokud navíc sedlinu smícháte s kokosovým olejem, můžete ji použít i jako šetrný prostředek v boji proti akné. Funguje také proti celulitidě – v takovém případě nanášejte na problematická místa pastu z lógru a olivového oleje.

Mohlo by vás zajímat:  Ceny energií rostou a elektřina není výjimkou. Zkuste pět triků, jak ušetřit na svícení

Pro hospodyňky

I v domácnosti najdou zbytky kávy mnoho využití. Usušenou kávovou sedlinu je možné vložit do chladničky, kde bude fungovat jako pohlcovač pachů. Hodit se bude také při mytí připálených hrnců. Na tmavém nábytku dokáže odvar z kávové sedliny zakrýt nevzhledné škrábance nebo kolečka od sklenic a hrnků.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro zahrádkáře

Na zahradě má sedlina nespočet využití. Určitě se hodí využít sedlinu na kompost, kam naláká víc žížal. Kávová sedlina má kyselé pH, má tedy velmi podobné vlastnosti jako rašelina. Hodí se ji přidávat například k vřesům, azalkám a rododendronům. Obsahuje i hodně fosforu, draslíku, hořčíku a mědi, může proto sloužit jako velmi šetrné, ale efektivní hnojivo.

Mohlo by vás zajímat:  Zvětšit kuchyň lze snadno pár změnami. Vsaďte na správné barvy a šikovný nábytek

Je možné ji konzumovat?

Lékaři poměrně důrazně varují před konzumací kávové sedliny. Nicméně ukazuje se, že nemusí být špatný nápad si ji čas od času dopřát. Pokud vaříte kávu v kávovaru na espresso nebo tradičním způsobem, můžete zkusit sníst trochu kávové sedliny. Spolu s kávovou sedlinou dodáte tělu mnoho cenných antioxidantů, protože se jich z kávy se během vaření uvolňuje velké množství. Ty se však zcela nerozpustí v tekutině, ale řada z nich zůstává právě v sedlině. Koneckonců právě proto je tak skvělým hnojivem. Zkuste její benefity vyzkoušet i na svém vlastním těle.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/uses-for-coffee-grounds
Přidat na Seznam.cz