Zbavte se zápachu z lednice. Stačí jednoduchý úklid a domácí pohlcovače pachu
Lednice je náchylná k tomu, že se v ní snadno tvoří nepříjemné pachy. Stačí nechat otevřený pytlík s nějakými potravinami nebo zapomenout na nějaké jídlo a zápach vás velmi rychle upozorní, že je načase jednat. Jak se zápachu z lednice efektivně a nadobro zbavit? Prozradíme vám snadný trik.
Pomůže aktivní uhlí
Vše z lednice je potřeba vyndat ven. Následně lednici umyjte vodou a octem. Takto ji šetrně vydezinfikujete a zbavíte všech nepříjemných bakterií, které se mohou podílet na vzniku zápachu. Než však naskládáte věci zpět do lednice, je potřeba ji vybavit efektivním pohlcovačem pachu. Jak na to? Vyrobte si domácí!
Bude se vám hodit aktivní uhlí. Asi deset kousků rozemelte na jemný prášek a ten nasypte do talířku nebo širokého šálku. Toto aktivní uhlí umí absorbovat všechny organické částice – včetně pachů. Používá se mimo jiné i jako filtr v akváriích a pro výrobu absorbérů zápachu prodávaných v obchodech. Asi po měsíci uhlí vyměňte, aby stále dobře plnilo svou funkci.
Jaké jsou další možnosti?
Aktivní uhlí samozřejmě není jediným řešením. Na talířek do lednice můžete dát také hrst grilovacího uhlí. Pohlcuje pachy, ale ne tak účinně jako aktivní uhlí – proto ho musíte dát do chladničky více. Dále poměrně dobře funguje také jedlá soda. Opět ji položte na talířek v množství asi tří lžic. Vyměňujte ji každé 2–3 týdny.
Někteří lidé nedají dopustit ani na mletou kávu. Musí být ale namleta skutečně najemno. Dejte jí na talířek asi 2–3 lžíce a každý týden ji obměňujte.
Jak zápachu předcházet?
Klíčové je používat uzavíratelné dózy na jakékoliv potraviny, které jsou otevřené. Pokud je budete skladovat v takových dózách, nebudou se v lednici mísit pachy jídla. Také si dávejte pozor, abyste vždy včas spotřebovali veškeré potraviny, aby neplesnivěly a nedávaly prostor pro množení choroboplodných zárodků.
Zdroj: https://www.consumerreports.org/refrigerators/how-to-get-rid-of-funky-refrigerator-smells/