Ani kousek dýně nepřijde nazmar. Ze slupky a semínek uvaříte lahodný sirup
Určitě znáte recepty, kdy dýni využijete ve slaných receptech nebo při přípravě koláčů, možná dokonce v podobě dýňového latte. Z dýně však můžete připravit i sirup, který navíc připravíte jen ze zbytků. Po tradiční přípravě vždy zůstanou semena a slupka, které můžeme využít právě v tomto receptu, a už je nikdy nemusíme vyhodit.
Příprava sirupu
K přípravě budete potřebovat jen dýni a cukr. Jednoduše začněte s odříznutím špičky dýně a odstraněním vláken a semen ze středu. Následně do otvoru nasypte cukr a dýni znovu uzavřete s dříve odříznutým vrškem. Tuto dýni nechte 10 dní stát na chladném místě. Dýni mějte umístěnou ve větší míse, protože během procesu změkne a nebudete s ní moci manipulovat.
Po 10 dnech dýni otevřete a výsledný sirup nalijte do nádoby. Můžete jej v chladničce uchovávat měsíc. Chcete-li, můžete jej také preventivně pasterizovat, ale pak ztratí mnoho ze svých zdraví prospěšných vlastností. Nejlepší je vždy připravit čerstvý, ještě předtím, než budete vědět, že chcete dýni využít například k vaření.
Pikantní dýňový sirup
Připravit si můžete také pikantní verzi. Budete potřebovat 60–80 dkg dýňových zbytků (slupky a semena), vodu, tři čajové lžičky mletého zázvoru, šest hřebíčků, šest zrn kardamomu nebo dvě čajové lžičky práškového pepře, tyčinku skořice a dvě čajové lžičky mletého pepře a půl lžičky muškátu.
Nejlepší je přemýšlet o přípravě kořeněného a dýňového sirupu před vařením koláče, polévky nebo jiného dýňového jídla. Potom je třeba zeleninu důkladně omýt, odložit slupku a semena. Vložte zbytky dýně do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přidejte pepř a za občasného míchání vařte asi 40 minut. Přeceďte sirup přes sítko nebo gázu do hrnce. Přidejte cukr v poměru 1 : 1, to znamená na 500 mililitrů sirupu 500 gramů cukru. Vařte dalších 15 minut. Zchlaďte a nalijte do láhve nebo sklenice.
Zdroj: https://www.thebakingchocolatess.com/home-made-pumpkin-spice-syrup-pumpkin-spice-latte/