Vodní kámen varnou konvici nenávratně poškozuje. Jednoduché vyčištění tento spotřebič zachrání

Párkrát ohřejete vodu v konvici a na dně a stěnách se objeví nevzhledné mapy vápenatých usazenin? Přístroj se pak postupem doby zanáší, rychlost nánosu záleží na obsahu uhličitanu vápenatého ve vodě, která se k přípravě nápojů používá. Množství souvisí s podložím a horninami v dané lokalitě. Při použití tvrdší vody pak dochází k většímu vysrážení vodního kamene, konvice se pak zanáší a ohřev vody trvá i déle. Jak efektivně rychlovarnou konvici vyčistit, aby mohla dobře sloužit a navíc vypadala jako nová? Co dělat, aby se příliš nezanášela?

Se sedimenty si poradí obyčejný ocet

Nevíte si už s vodním kamenem rady a do připravených nápojů se dokonce dostávají malé kousky? Jednoduše lze vyčistit rychlovarnou konvici za pomoci běžného kvasného lihového octa, který stojí doslova pakatel. Stačí zředit obyčejnou vodu s octem v poměru 1 : 1 a nalít do konvice, nechat chvíli působit a poté spustit ohřev. Po vyvaření octa se rozpustí ze dna i stěn vodní kámen. Při mytí konvice octem je třeba používat pouze směs vody s octem, neředěný ocet by mohl poškodit topnou spirálu. Po vyvaření octa je nutné ještě několikrát konvici vypláchnout obyčejnou vodou pro zbavení zápachu.

Zdroj obrázku: Freepik

Kyselina citronová nezanechává zápach

Další možností, jak se zbavit vodního kamene v rychlovarné konvici, je použití kyseliny citronové, která je k zakoupení v každém supermarketu nebo drogerii. Pár lžiček kyseliny citronové stačí vsypat do vody v konvici a provařit. Při silnějších nánosech je nutné proces opakovat a na závěr konvici řádně vypláchnout vodou. Výhodou této metody je, že kyselina citronová nezanechává žádný zápach a lze ji doporučit i pro konvice se spirálovým ohřevem.

Čistá konvice každý den

Konvice je vyčištěná. Jak s ní ale zacházet, aby se příliš nezanášela? Jak již bylo řečeno, uhličitan vápenatý se vyskytuje ve vodě přirozeně, jeho množství lze ale snížit pomocí filtrační konvice. Přefiltrovaná voda obsahuje o poznání méně této sloučeniny, také těžkých kovů i chloru, je proto zdravější. Při vaření se také doporučuje použít jen takové množství vody, které se spotřebuje. Šetří se tím energie na ohřev, v konvici současně nezůstává voda déle a uhličitan vápenatý pak nemůže sedimentovat.

Zdroj: https://mollymaid.ca/cleaning-tips/how-to-remove-limescale-from-an-electric-kettle/
Přidat na Seznam.cz