Vodní kámen varnou konvici nenávratně poškozuje. Jednoduché vyčištění tento spotřebič zachrání
Párkrát ohřejete vodu v konvici a na dně a stěnách se objeví nevzhledné mapy vápenatých usazenin? Přístroj se pak postupem doby zanáší, rychlost nánosu záleží na obsahu uhličitanu vápenatého ve vodě, která se k přípravě nápojů používá. Množství souvisí s podložím a horninami v dané lokalitě. Při použití tvrdší vody pak dochází k většímu vysrážení vodního kamene, konvice se pak zanáší a ohřev vody trvá i déle. Jak efektivně rychlovarnou konvici vyčistit, aby mohla dobře sloužit a navíc vypadala jako nová? Co dělat, aby se příliš nezanášela?
Se sedimenty si poradí obyčejný ocet
Nevíte si už s vodním kamenem rady a do připravených nápojů se dokonce dostávají malé kousky? Jednoduše lze vyčistit rychlovarnou konvici za pomoci běžného kvasného lihového octa, který stojí doslova pakatel. Stačí zředit obyčejnou vodu s octem v poměru 1 : 1 a nalít do konvice, nechat chvíli působit a poté spustit ohřev. Po vyvaření octa se rozpustí ze dna i stěn vodní kámen. Při mytí konvice octem je třeba používat pouze směs vody s octem, neředěný ocet by mohl poškodit topnou spirálu. Po vyvaření octa je nutné ještě několikrát konvici vypláchnout obyčejnou vodou pro zbavení zápachu.
Kyselina citronová nezanechává zápach
Další možností, jak se zbavit vodního kamene v rychlovarné konvici, je použití kyseliny citronové, která je k zakoupení v každém supermarketu nebo drogerii. Pár lžiček kyseliny citronové stačí vsypat do vody v konvici a provařit. Při silnějších nánosech je nutné proces opakovat a na závěr konvici řádně vypláchnout vodou. Výhodou této metody je, že kyselina citronová nezanechává žádný zápach a lze ji doporučit i pro konvice se spirálovým ohřevem.
Čistá konvice každý den
Konvice je vyčištěná. Jak s ní ale zacházet, aby se příliš nezanášela? Jak již bylo řečeno, uhličitan vápenatý se vyskytuje ve vodě přirozeně, jeho množství lze ale snížit pomocí filtrační konvice. Přefiltrovaná voda obsahuje o poznání méně této sloučeniny, také těžkých kovů i chloru, je proto zdravější. Při vaření se také doporučuje použít jen takové množství vody, které se spotřebuje. Šetří se tím energie na ohřev, v konvici současně nezůstává voda déle a uhličitan vápenatý pak nemůže sedimentovat.
Zdroj: https://mollymaid.ca/cleaning-tips/how-to-remove-limescale-from-an-electric-kettle/