Zařadit do jídelníčku mangold je snadné. Tato netradiční zelenina má rozhodně co nabídnout

Listy červené řepy? O Velikonocích i během roku zaujímá tato zelenina přední místo, je známá svými zdravotními benefity a výtečnou chutí. Na trhu se však objevují listy obdobného vzhledu, ale nejedná se o červenou řepu, nýbrž snadno zaměnitelný mangold řapíkatý, kterému se dokonce přezdívá listová řepa. I ten vyniká svými vlastnostmi a účinky na lidské zdraví, k tomu jej lze kombinovat s mnoha jídly. Vypěstovat si může každý vlastní mangold, protože je velmi nenáročný. Proč zařadit mangold řapíkatý do jídelníčku a jak jej jíst?

Mangold řapíkatý neboli listová řepa

Krásné listy na tržišti lákají na pohled, ale ještě lépe chutnají. Jsou často zaměňovány s mladými listy červené řepy, tyto však pocházejí z mangoldu řapíkatého. Jedná se o jednoletou rostlinu, listy dorůstají do délky až 70 centimetrů, na okrajích jsou vroubkované a stonky jsou zbarvené do karmínově červené barvy. Oproti červené řepě nebo kedlubnám nemá mangold jedlé hlízy nebo zužitkovatelný kořen. Proč se o mangold zajímat a jaké výhody přináší jeho konzumace?

Zdroj obrázku: Freepik

Zásobárna vitamínů a lék na trávení

Mangold by do jídelníčku měli zařadit všichni pro doplnění potřebných vitamínů, především C, A a K, ale také minerálů, jako jsou železo nebo vápník. Listová řepa obsahuje betain, což ocení lidé mající potíže s kornatěním cév nebo problémy s játry. Obsažené antioxidanty povzbuzují imunitu a jsou lékem pro trávení, dokonce pomáhají zlepšit stav pokožky. Při časté konzumaci má mangold příznivé účinky na nervovou soustavu, na látkovou výměnu, na stavbu kostí a na stav zubů.

Syrová, blanšírovaná i pečená

A jak konzumovat listovou řepu? Tato zelenina se snadno připravuje, protože ji lze nakrájet a přidat do salátu. Kromě syrové se jí také blanšírovaná. Další možností je dušení listů ve spojení s česnekem, kdy připomíná klasický špenát. Spařené listy lze jíst namísto přílohy, ale využití najdou i na masové závitky namísto kapustových nebo zelných listů. Stonky mangoldu lze jíst syrové, vařit, nebo dokonce zapékat. Stonky se mohou připravovat ve stylu chřestu s holandskou nebo křenovou omáčkou a uzeným masem. Při zasetí semínek v dubnu lze první listy navíc přidávat do jídla už v červnu.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/mangold/mangold-root-vegetables.htm
Přidat na Seznam.cz