Květák je chutným doplňkem každého menu. Díky jednoduchému triku bude jeho vaření vždy radost
Květák je zdravá zelenina, která nechutná každému. Je ale velmi přínosný pro zdraví. Ukrývá v sobě velké množství vitamínu C, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. Mimo jiné má i antioxidační a protizánětlivé účinky. Hodí se jako příloha, hlavní jídlo nebo polévka.
Odkud se květák vzal
Původ květáku se datuje již do 6. století po Kristu. Jako první se květák pěstoval v Asii. Během křížových výprav se tato zelenina dostala do Evropy. Pokud se květák pěstuje venku, doba jeho sklizně probíhá od jara až do podzimu. Ve skleníku je možné květák sklízet celoročně.
Zpracování květáku
Ať už se rozhodneme květák vařit, smažit, nebo konzumovat syrový, chceme, aby zůstal čerstvý. Proto je nutné ho uchovávat v chladu. Ideálním místem je přihrádka v lednici. Jestliže se rozhodneme květák uvařit, může se nám po kuchyni linout nepříjemný zápach. Existuje však způsob, jak docílit toho, aby tato zelenina byla ještě chutnější a zároveň zmizel nepříjemný odér. Kromě vaření máme i jiné recepty na přípravu květáku. Nejčastější variantou je smažený květák. Velké oblibě se těší i květáková polévka.
Květák vařený v mléce
Jednoduchým trikem docílíme toho, aby měl květák lehce oříškovou chuť a neutrální vůni. Stačí pouze naředit mléko s vodou v poměru 1 : 1. Podle chuti můžeme přidat sůl a cukr. Jakmile tuto směs přivedeme k varu, vložíme do ní očistěné a umyté květákové růžičky. Květák vaříme zhruba 15 minut, dokud není zelenina měkká. Musíme dát pozor, aby se květák nerozvařil. Tento trik je vhodný, i pokud se na květáku objeví žluté zbarvení, stačí ho dát do vody s mlékem a bude opět krásně bílý. Takto uvařený květák se skvěle hodí jako příloha.
Kari květák dušený v mléce
Pokud chceme trochu netradiční recept na květák, můžeme zlehka orestovat stroužek česneku a lžičku kari. Přidáme růžičky květáku, zalijeme mlékem a vodou v poměru 1 : 1. Nakonec dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. Květák budeme vařit 15 minut. Poté vytáhneme růžičky květáku a omáčku necháme zhoustnout.
Zdroj: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1030871/how-to-cook-cauliflower-without-the-smell/