Vypadá čistá, rozhodně je ale plná usazenin a bakterií. Pravidelná údržba myčce prospěje

Myčka se stala nedílnou součástí většiny domácností. Tento automatický přístroj šetří nejen čas, ale také vodu a s ní spojené výdaje. Aby myčka správně fungovala co nejdéle, je důležité se o ni pravidelně starat. Postupem času může v jejích útrobách docházet k hromadění nečistot, které představují ideální domov pro řadu bakterií způsobujících nepříjemný zápach. Na co bychom při čištění neměli zapomínat?

Malé úkony vedoucí k dlouhodobému úspěchu

Drobným, přesto zásadním krokem je krátké omytí nádobí před samotným vložením do myčky – tak, aby došlo k zamezení pohybu kousků jídla v útrobách tohoto domácího spotřebiče. V opačném případě mohou zbytky pokrmů ucpat filtr, mycí trysky, případně se mohou usazovat na samotném nádobí. Myslet je však třeba také na pravidelné čištění filtru a těsnění, osvěžování útrob či odstraňování vodního kamene.

Jak myčku správně čistit?

Drobné očišťování a osvěžování je vhodné provádět každý týden, zatímco kompletní čištění myčky by mělo probíhat alespoň jednou za měsíc. Během této procedury je třeba nejprve myčku zcela vyprázdnit – odebrat veškeré přihrádky, síta, zásuvky a další odnímatelné části, kam patří kupříkladu těsnění. Tyto části po vyjmutí opláchněte v teplé vodě s vhodným čisticím prostředkem. Poté pečlivě vymyjte vnitřní prostory, přičemž na hůře dostupná místa je vhodné použít zubní kartáček.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Levné, přesto účinné

K čištění myčky není nutné pořizovat drahé přípravky – k čistotě dopomůže obyčejný ocet, jedlá soda nebo kyselina citronová.

Na efektivní čištění si můžete připravit roztok, který si hravě poradí s nečistotami, bakteriemi i nepříjemným zápachem.

K jeho výrobě budete potřebovat:

  • ocet – 100 ml,
  • vodu – 500 ml,
  • éterický olej.

Po smíchání těchto ingrediencí dohromady namočte do vzniklého roztoku hadřík či houbu a vytřete tím útroby myčky. Aby došlo k neutralizaci pachů, je vhodné myčku pustit na mycí program s nejvyšší možnou teplotou s přídavkem jedlé sody.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nezapomeňte na filtr

Zadržování veškerých nečistot má na starost filtr, tudíž by právě jemu měla být věnována zvláštní pozornost. V opačném případě může dojít až k ucpání myčky. Filtr vyjměte dle pokynů, odstraňte veškeré zbytky jídla a celou tuto součást pečlivě opláchněte. Objeví-li se na jeho povrchu vodní kámen, ponořte filtr do nádoby s roztokem octa. Takto namočený jej nechejte po dobu minimálně 30 minut, dokud nedojde k úplnému odstranění usazenin. Až poté jej můžete vyjmout, osušit a vrátit zpět do myčky.

Přidat na Seznam.cz