Vyhodit slupky z jablek je nehorázné plýtvání. Stačí měsíc a promění se v blahodárný nápoj
Ačkoliv je každá část jablek považována za extrémně zdravou a výživnou, někteří lidé jedí jen dužinu a slupku vyhazují. Případně je nutné jablka oloupat při přípravě některých pokrmů. Tak jako tak by slupky neměly končit v koši, jelikož si z nich připravíte domácí jablečný ocet, který se skvěle hodí do omáček a salátů a poslouží i při úklidu.
Na čištění i pro zdraví
Jablečný ocet je záchranou pro všechny milovníky ekologického čištění domácnosti. Můžete ho použít jako náhradu klasického octa. Pomůže vám se špínou v kuchyni i koupelně, rozzáří vodovodní baterie a hodí se při leštění zrcadel a oken. Dá se s ním čistit i obuv z kůže a jemných materiálů – stačí do něj namočit hadřík a špinavý povrch otřít. Pokud vás trápí nepříjemný zápach z bot, namočte do octa kousek látky a ponechte ho přes noc uvnitř obuvi.
Jablečný ocet je skvělý i pro zdraví. Čistí tělo od toxinů, podporuje spalování tuků, reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a dodává pocit sytosti. Tyto vlastnosti znamenají, že vám pomůže zhubnout a zbavit se přebytečných kil. Hubnoucí elixír vyrobíte rozmícháním dvou lžic octa ve sklenici převařené vody. Pijte jednou denně.
Jak ocet vyrobit?
Domácí jablečný ocet bude také skvělým doplňkem do mnoha různých pokrmů. Využijete ho především při přípravě omáček a salátů, kterým dodá jedinečnou a výraznější chuť. Je jemnější než klasický ocet. K přípravě budete potřebovat kilogram jablečných slupek a semínek, dvě lžíce cukru a litr teplé vody.
Nejprve vložte slupky a semínka do sklenice nebo jiné nádoby. Poté rozpusťte cukr v teplé vodě a nalijte na slupky. Dobře promíchejte. Nádobu přikryjte gázou nebo lněným plátnem a připevněte provázkem nebo gumičkou. Nechte 4 až 6 týdnů na teplém a suchém místě, každý den promíchejte. Až zmizí pěna, ocet bude připravený k použití. Pak ho stačí jen přelít do uzavíratelné lahvičky.
Zdroj: https://growagoodlife.com/apple-scrap-vinegar/