Potatoes 1866415 1920 (1)

Vychytávky s bramborami. Tihle osvědčení pomocníci nepatří jen do jídelníčku

Dokážete si představit jídelníček bez brambor? My tedy ne, protože brambory jsou naší základní potravinou, která se konzumuje k obědu, večeři, ale mnohdy i na svačinku. Lze z nich připravit sladké pohoštění i slanou dobrotu. Naše české brambory se mohou pyšnit velké popularitě. Ovšem, brambory je možné využít i jiným způsobem než k jídlu. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pleťová maska z brambor

Taková bramborová maska je určena především pro ty, kteří mají problematickou pleť. Ale skvělá je i na různé vyrážky způsobené nošením roušek a jiné potíže. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a natřete si je na pleť. Nechte přibližně 15 minut působit a poté brambory umyjte. Tento postup opakujte několikrát za měsíc. Alespoň jednou týdně, můžete i vícekrát. 

Mohlo by vás zajímat:  Rampouchy na okapech jsou častým nebezpečným jevem, majitelé nemovitostí radí účinné metody odstranění

Popáleniny

Brambory lze využít i na popáleniny od slunce a ohně. Opět bude stačit, když brambory nastrouháte na jemném struhadle a smícháte s bramborovým škrobem. Takto vzniklou směs dejte na postižené místo. Doporučujeme brambory oloupat a řádně umýt, ať se vám do popáleniny nedostane infekce. Nastrouhané brambory v cedníku nechte mírně okapat. Čistýma rukama brambory vymačkejte.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vývar z brambor

Vyléváte vodu po uvaření brambor? Děláte velkou chybu, protože taková voda, ve které vaříte brambory, obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek. Nevyhazujte tuto ceněnou tekutinu. Sceďte ji a nechte vychladit. Poté ji vychlazenou přelijte do lahve a uschovejte ji v ledničce. Dokonale poslouží jako zálivka pro pokojové, ale i venkovní rostliny. Budou tak dobře živené a krásné. Doporučujeme tekutinu před zaléváním vytáhnout z lednice a nechat ji ohřát na pokojovou teplotu. 

Mohlo by vás zajímat:  Přesazování je u rostlin nezbytné. S těmito chybami ale vše živé skončí v popelnici. Přitom stačí tak málo a i začátečník se vyhne problémům

Přesolená polévka

Přesolili jste polévku a čekáte návštěvu, kterou jste chtěli pohostit obědem? Nelamte si hlavu. Vhoďte do polévky oloupaný a umytý brambor, krátce povařte a polévka bude opět k světu. Pokud je opravdu hodně přesolená, s bramborem přidejte trochu vody na zředění. A je to, polévka je zachráněná.  

Přidat na Seznam.cz