Ryba1

Vychutnejte si doma připravené ryby bez nepříjemného rybího zápachu v kuchyni

Ryby patří mezi zdravé potraviny, které bychom si měli dopřávat alespoň dvakrát týdně. Problém ale je, že při jejich přípravě i po ní zůstává na kuchyňském nádobí i na našich rukách nepříjemný pach rybiny, kterého se zbavujeme jen těžko. Někdy tento pach dokonce prostoupí celou místnost, pokud rybu smažíme. Jak se s ním vypořádat?

Nádobí vydrhněte kartáčem

Kuchyňská prkénka a nože, kterými jste rybu krájeli, omyjte prostředkem na mytí nádobí spolu s horkou vodou. Pak je vydrhněte kartáčem a na závěr přetřete polovinou citronu. Kyselina citronová totiž dokáže perfektně eliminovat pachy. Citron nechte pár minut účinkovat a poté nádobí klasicky umyjte, případně ho vložte do myčky na nádobí.

Mohlo by vás zajímat:  Některé bylinky a koření najdou neobvyklé využití v lékárničce nebo domácnosti
Zdroj obrázku: Freepik

Po dokončení tepelné úpravy ryb nalijte do pánve, na které jste předtím smažili, několik polévkových lžic octa a sklenici vody. Přidejte tři hřebíčky a několik minut povařte na mírném plamenu bez pokličky. Talíře a příbory nejprve důkladně opláchněte studenou vodou a poté je umyjte čisticím prostředkem v horké vodě.

Z rukou ho dostanete solí

Z rukou zápach rybiny odstraníte solí smíchanou s vodou v tekutější pastu. Touto kaší si ruce opatrně vydrhněte, poté je opláchněte čistou vodou. Po omytí je ještě můžete potřít citronem nebo roztokem peroxidu vodíku. Na sklenici vody připadne jedna polévková lžíce. Nezapomeňte si ruce následně namazat hydratačním krémem, protože sůl i citron by mohly kůži vysušit.

Mohlo by vás zajímat:  Česnek miluje slunce a vodu. Jeho pěstování na parapetu zvládne i začátečník
Zdroj obrázku: Freepik

Ryby za svůj pach „vděčí“ tuku, ze kterého se postupně uvolňují různé látky. Spolu s tím se z ryby uvolňuje amoniak a sirné sloučeniny. I proto je důležité kupovat a zpracovávat rybu vždy co možná nejčerstvější. Záleží samozřejmě také na tom, v jakém prostředí se ryba pohybovala. Existují ale i ryby téměř bez zápachu. Patří mezi ně pangas a pstruh, intenzivnější aroma naopak vydává například losos a tučné mořské ryby. Mražením se intenzita pachu snižuje.

Zdroj: https://nptelegraph.com/townnews/food/a-few-tips-on-how-to-get-rid-of-fish-smell/article_43fbf29f-1f5b-5258-bb98-aebabb1d7dfd.html

 

Přidat na Seznam.cz