Vodní kámen je hrozbou pro každou varnou konvici. Pouze důkladné vyčištění ji udrží stále funkční

Vodní kámen je hrozbou pro každou varnou konvici. Pouze důkladné vyčištění ji udrží stále funkční

Rychlovarná konvice je spotřebič, který se používá téměř denně. Je tedy potřeba se o něj starat, protože voda způsobuje usazování sedimentu nejen na jejím dně, ale také na stěnách. Využijte domácí přípravky, díky kterým zařídíte, že bude konvice znovu čistá a bez vodního kamene a dalších nečistot.

Čistá konvice vaří vodu rychle, takže ušetříte nejen čas, ale také peníze

Jak obnovit původní rychlost varu? Pokud si chcete vodu uvařit, je dobré ji nejdříve nalít do filtrační konvice. Zbavíte ji tak škodlivých látek a dalších prvků, které ve vodě nemají co dělat a usazují se právě na dně konvice. Konvice by se měla oplachovat co nejčastěji, protože jedině tak zabráníte usazeninám. Mnoho lidí ale konvici vyčistí, až když je opravdu vodní kámen viditelný.

Mohlo by vás zajímat:  Vyčistěte svou kuchyň během pár okamžiků. Snadno si poradíte s mastnotou i ostatními nečistotami

K odvápnění můžete použít směs vody a octa, které smíchejte v poměru 1 : 1. Roztok nalijte do konvice a přiveďte k varu. Kapalinu nechte působit asi jednu hodinu a poté musíte konvici několikrát vypláchnout. Chcete-li se zbavit nepříjemného zápachu z octa, vypláchněte konvici několikrát a také v ní několikrát převařte čistou vodu.

Zdroj obrázku: Freepik

Vodního kamene se zbavíte díky bramborám nebo kyselině citronové

Syrové brambory můžete oloupat a slupky vhodit do vody, kterou chcete v rychlovarné konvici uvařit. Postup můžete klidně opakovat tolikrát, kolikrát bude potřeba. Kyselina citronová je velmi účinný prostředek na vodní kámen. Použít můžete také citronovou šťávu nebo jedlou sodu.

Mohlo by vás zajímat:  Ručníky znovu získají svou ztracenou hebkost při správném praní i sušení

Je dobré sledovat, jestli máte v konvici správný poměr surovin, protože se může stát, že dojde k poškození konvice. Nalijte do konvice jen tolik vody, kolik budete potřebovat. Ušetříte tím nejen čas, ale také peníze, protože konvice spotřebuje méně energie. Po uvaření z konvice přebytečnou vodu vylijte, protože pokud ji tam necháte, vrstva kamene se usadí na jejím dně a celý proces budete brzy opakovat.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/household-advice/a680915/how-to-clean-kettle/
Přidat na Seznam.cz