Vaření na plynu je oblíbené a praktické, lze na něm ale také snadno ušetřit

Vaření na plynu je oblíbené a praktické, lze na něm ale také snadno ušetřit

Používáte doma na vaření plyn? Je to velmi efektivní a poměrně úsporný způsob, nicméně i tady platí, že se vždycky dá ušetřit ještě více. Proč zbytečně plýtvat plynem i penězi, když stačí dodržovat pár chytrých zásad a podaří se vám uspořit možná více, než čekáte.
Vaření na plynu je dlouhodobě oblíbené a určitě má řadu výhod, pro které jste jej možná zvolili i vy. Vaření na plynu je totiž rychlé a snadno přizpůsobíte intenzitu plamene. Jednoduchá regulovatelnost hořáků může navíc zajistit velmi úsporný provoz. Při vaření ale mohou přesto vznikat zcela zbytečné ztráty, kterým stojí za to se vyhnout. Tyto tipy vám to usnadní.

Mohlo by vás zajímat:  Rychlovarné konvice uvaří vodu rychleji a ekonomičtěji než obyčejná plotna

Velké hrnce nejsou nutné

Velikost hrnce vybírejte podle množství, které potřebujete uvařit. Vždy totiž platí, že na menší plotýnce spotřebujete méně plynu. Možná bude vaření trvat o chvíli déle než na větší plotýnce, ale budete vařit úsporněji, neboť teplo bude ohřívat pouze spodek nádoby, a nikoliv jeho okraje.

Zdroj obrázku: Freepik

Používejte poklici

Ne nadarmo se ke každému hrnci prodává také přesně padnoucí poklička. Je totiž dobré ji používat, a to nejen kvůli rychlejšímu vaření, ale také úspoře plynu. Díky pokličce se v hrnci kumuluje vysoká teplota, takže vaření probíhá rychleji. Je dokonce prokázáno, že správně přiléhající poklička na hrnci vede k až 4× úspornějšímu provozu ve srovnání s nezakrytým hrncem.

Mohlo by vás zajímat:  Se zápachem v lednici bojuje mnoho domácností, přitom stačí dodržet jen několik pravidel

Při vaření těstovin a rýže využijte teplo vody

Pokud vaříte například těstoviny, které se dle návodu mají vařit 10 minut, ve skutečnosti stačí, když bude plyn zapnutý ani ne polovinu času. Stačí vodu přivést k varu, vložit do ní těstoviny a 5 minut nechat vodu vařit. Následně je možné plotýnku zcela vypnout a po zbytek času se těstoviny dovaří jen tím, že „dojdou“ ve vroucí vodě. Je to velmi snadné – ale úspora je skutečně vysoká. Podobný postup se dá využít i při vaření rýže, brambor nebo jiných příloh. Horká voda má sama o sobě dost tepla, které způsobí, že rýže nebo brambory změknou, aniž byste museli mít zapnutý hořák.

Zdroj: https://parenting.firstcry.com/articles/magazine-easy-ways-to-save-cooking-gas-in-kitchen/
Přidat na Seznam.cz