V kuchyni se mohou zabydlet malincí hosté. Vyžene je čistota a příjemná vůně

Zákeřní škůdci se mohou objevit v každém, dokonce i ve sterilním domě. V první řadě buďte opatrní již při nákupu potravin, abyste si škůdce do kuchyně nepřinesli ihned při příchodu z nákupu. Provádějte také pravidelnou kontrolu a úklid kuchyňské linky či spižírny. Co však dělat v případě, že i přes veškerou opatrnost se kuchyňští záškodníci objeví?

Ukliďte!

Zlikvidujte infikované produkty a i ty, které s nimi sousedí. Často uklízejte kuchyň, vymývejte kuchyňskou linku a pravidelně vyhazujte odpadky. Při vymývání napadených oblastí zapojte do hry ocet. Můžete jej přidat přímo do vody určené pro mytí, případně umístit misku horkého octa do dané oblasti, a nechat jej zde vychladnout. Jídlo uchovávejte v uzavřených nádobách, procházejte načaté i nové sáčky s potravinami, které jste přinesli z obchodu. Nezapomínejte po takovém úklidu vysypat vysavač!

Zdroj obrázku: Pixabay

Vzduch

Škůdci celkově netolerují chlad, ale milují vlhkost a temnotu. Právě z toho důvodu často větrejte a nechte důkladně vyschnout všechna zákoutí. Vzduch obohaťte o aromatické oleje, jako je levandule, máta či lesní vůně. Do napadených míst umístěte plátěné sáčky s hřebíčkem či bobkovými listy. Vůně těchto esencí je škůdcům všeho druhu nepříjemná, proto se jich zbavíte úplně, či alespoň eliminujete jejich množství.

Spižírna

Sáhněte do spižírny a použijte skořici či citrón. Trocha skořice nebo pár kapek citrónové šťávy dokáže zázraky. Překřížit cestičku jim také můžete solí, pepřem, práškem do pečiva či křídou. Do boje také přizvěte mátu či hřebíček, jejich aroma drobným škůdcům extrémně vadí, odpochodují proto sami!

Zdroj obrázku: flickr

Teplo

Napadené prostory a jejich okolí umyjte horkou vodou nebo parní pistolí. Stejně dobře poslouží fén na vlasy, kterým postupně zahřejete všechna zákoutí. Těmito způsoby se zbavíte nejen vajec, ale také larev a dospělých jedinců. Všechna vyschnutá těla následně snadno odstraníte vysátím. A je hotovo!

Přidat na Seznam.cz