Udělat dokonalý řízek může být umění. Utajované triky šéfkuchařů povýší osvědčený pokrm na novou úroveň

Udělat dokonalý řízek může být umění. Utajované triky šéfkuchařů povýší osvědčený pokrm na novou úroveň

Když bychom měli vytvořit seznam u nás populárních jídel, bude se na vrcholu žebříčku nacházet populární řízek. Jídlo, které je celkem levné, chutné a celkem jednoduché na přípravu. Ne všichni ale umí udělat tohle jídlo opravdu dobré. Navíc, smažení na oleji rozhodně nepatří k nejzdravějším úpravám. Přitom ale stačí dodržet pár základních zásad a docílíte chutného pokrmu.

V první řadě se při smažení pokud možno vyhněte běžnému řepkovému nebo slunečnicovému oleji. Smažení na těchto olejích patří k velmi nešetrným k vašemu tělu i k přírodě. Oleje mají navíc poměrně vysoký bod zakouření a ke smažení potřebujete vysokou teplotu. 

Mohlo by vás zajímat:  Modrá je dobrá. A do domova zaručeně vnese nový vítr a útulnou atmosféru

Dokonalou chuť vám přináší přepuštěné máslo

Vybavujete si dokonalou máslovou chuť kuřete, kachny nebo krůty, kterou si dáváte v restauraci? Maso navíc není vysušené, ale příjemně šťavnaté. Tuto chuť si dopřejete i doma. Stačí, když smažíte na přepuštěném másle, které vašemu pokrmu dodá lahodnou chuť. Přepuštěné máslo je navíc zbavené přebytečné bílkoviny, díky čemuž prospívá vašemu tělu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Pokud nemáte po ruce přepuštěné máslo a nechce se vám ho vyrábět, využijte tento trik. Smažte na klasickém rostlinném oleji, ale těsně před vložením jídla na rozpálenou pánev dejte navrch každé porce kousek másla. To se následně dostane mezi jednotlivá vlákna a dodá masu příjemně máslovou chuť.

Mohlo by vás zajímat:  Drahé čističe jsou zbytečná investice. Celá koupelna bude zářit čistotou díky doma vyrobeným prostředkům

Smažení vyžaduje čas

Rychlé smažení vysuší povrch masa, ale ve středu maso zůstane syrové. Ačkoliv si to mnozí nechtějí přiznat, kvalitní smažení vyžaduje čas. Kvůli tomu se doporučuje smažení na másle, které má nižší kouřový bod a díky tomu smažíte déle, ale při nižší teplotě.
Jestliže připravujete klasické řízky na másle, nechte ho trochu přesmažit a zhnědnout a následně snižte teplotu pánve na minimum. Strouhanka na povrchu řízku bude příjemně křupavá, ale uvnitř bude maso lahodné a šťavnaté. Pokud řízek usmažíte rychle, strouhanku spálíte, ale maso uvnitř přitom nebude dostatečně tepelně zpracované.

Zdroj: https://www.taste.com.au/quick-easy/articles/how-to-crumb-and-cook-the-perfect-schnitzel/jrww8xja
Přidat na Seznam.cz