Triky na vyčištění trouby bez dlouhého drhnutí a speciálních přípravků
Trouba je spotřebič, který je potřeba často čistit. Používáme ji téměř každý den. Po každém pečení v troubě uvízne hned několik nečistot. Může to být mastnota, zbytky jídla, ale i spáleniny a šmouhy od páry. Zejména mastnotu není vůbec jednoduché z trouby dostat. Velmi často se stává, že mastnotu po troubě spíše rozmazáváme a nejde umýt. Proto zde najdete několik tipů, jak troubu vyčistit co nejlépe. Pro pohlcení zápachu je přínosné použít jednu z mnoha možných absorpčních látek a s mastným povrchem vám velmi dobře pomůže citronová šťáva nebo roztok z octa a vody. Jak nejlépe všechny tyto suroviny použít, se dočtete níže.
Absorpční látky odstraní zápach
Trouba, ale i lednička nebo kuchyňské skříňky mohou nepříjemně zapáchat. Pokud se vám nechce do mytí kuchyně každý den, můžete použít přírodní absorbéry zápachu. Vložte mletou kávu, sušenou levanduli nebo kočičí písek do bavlněného sáčku a umístěte do různých koutů domu tam, kde to zrovna nepříjemně zavání. Po chvíli byste měli cítit uvolnění.
Citronová šťáva a mastný povrch
Proti mastnotě pomůže vylít 500 ml vody do zapékací misky a přidat do ní vymačkanou šťávu z poloviny citronu. Vložte otevřenou misku do trouby a zapněte ji na 180 °C. Citron neutralizuje zápach a linoucí se pára zároveň uvolní mastný povrch. Až otevřete troubu a vyndáte misku, stačí už jen mastnotu setřít vlhkým hadříkem s kapkou mycího prostředku.
Použít můžete i ocet s vodou
Ocet vám také pomůže odstranit tvrdohlavé nečistoty z trouby. Měl by být smíchán s vodou v poměru 1 : 1. Případně můžete přidat trochu mycího prostředku, pokud je pro vás vůně zředěného octa příliš štiplavá a dráždivá. Namočte látku do roztoku a vyčistěte troubu uvnitř. Nakonec je potřeba troubu umýt čistou vodou.