Nabídka pánví je široká, vyberte si tu nejlepší pro vás a vaření bude radost
V dnešní době není nijak složité dobře si vybavit kuchyň a pořídit si pánve podle toho, co rádi a často vaříte. Vyrábějí se z různých materiálů a v různých tvarech a při správném používání vám mohou přípravu pokrmů opravdu usnadnit.
Univerzální teflonová pánev
V domácnosti obvykle bývá několik těchto pánví různé velikosti, mají středně vysoké stěny a ploché dno pokryté vrstvou teflonu, která umožňuje používat menší množství tuku. Nebývají příliš drahé a nevyznačují se ani velkou odolností a trvanlivostí. Zejména teflonová vrstva má tendenci se časem poškodit a poté je potřeba pánev vyměnit za novou. Výhodou je ale jejich univerzální využití.
Litinová pánev
Pánev z litiny je velice těžká, ale jinak má výborné vlastnosti. Zejména skvěle rozvádí teplo, což znamená, že se potraviny včetně masa rovnoměrně tepelně upraví. Výhodou také je, že na rozdíl od běžných pánví ji můžete rozpálit na velmi vysoké teploty, což znamená rychlé zatažení pokrmu, zejména masa, a uchování jeho cenných látek.
Železná a ocelová pánev
Železná a ocelová pánev je velice odolná a vyznačuje se dlouhou životností. Snad jedinou její nevýhodou je skutečnost, že ji nelze mýt v myčce na nádobí, ale jinak vám vaření opravdu usnadní. Navíc je zdravotně nezávadná, protože není potažena žádnou vrstvou, která se časem začne olupovat. Ocelová pánev navíc ze všech materiálů vyniká nejlepší vodivostí. Obdobně jako litinovou pánev, lze i železnou a ocelovou pánev rozpálit na vysokou teplotu.
Některé speciální pánve z hlediska jejich účelu
Někteří výrobci pánví nesázejí u zákazníků jen na materiál, ale také na tvar nebo speciální funkce svých pánví. Můžete tak koupit například grilovací pánev s výbornou vodivostí a mřížkovaným dnem, nízkou a plochou pánev na palačinky nebo také oblíbenou orientální pánev wok. Tato pánev se vyznačuje kotlíkovým tvarem a její výhodou je to, že se rozehřeje po celém povrchu, pokrmy se připraví rychle a rovnoměrně a stačí jen minimální množství tuku, což znamená i zdravější vaření.
Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/uk/product-reviews/house-garden/a656797/how-to-buy-the-best-pots-and-pans/