Grilled Chicken Legs Flaming Grill With Grilled Vegetables With Tomatoes Potatoes Pepper Seeds Salt

Tři chyby, které zbytečně pokazí grilování

Letní čas je ideální dobou pro grilování a trávení volna ve společnosti rodiny či přátel. Dobré jídlo a pití jsou obvykle tím pojítkem, které vytváří pohodovou atmosféru. U grilu na terase nebo balkonu se dobře sedí a povídá. Bohužel spousta lidí dělá při této letní činnosti chyby, které mohou vést až ke zdravotním problémům. Které to jsou?

Špatně propečené maso

Když budete na grilu připravovat maso, je třeba ho hlavně dobře propéct. To znamená, že by nemělo být ani spálené, ale ani polosyrové. Zejména v případě drůbežího masa, především kuřecího, by v takovém případě mohlo dojít k nákaze bakterií salmonely, která vyvolává úporné průjmy a zvracení. Proto je třeba maso dobře propéct. Týká se to hlavně masa s kostí, jež vyžaduje delší dobu přípravy, aby se maso dobře propeklo i v oblasti kosti.

Mohlo by vás zajímat:  Škrábance na nábytku jde jednoduše zamaskovat čajem nebo pastelkami
Zdroj obrázku: Freepik

Nevyčištěný gril

Základem je hygiena, která spočívá i v čistotě grilu. Jen si představte, kolik špíny na něm během grilování ulpí. Je to nejen popel z dřevěného uhlí, ale také připálenina z tuku – oleje nebo mastnějšího masa. Ten odkapává do ohniště a zde vytváří černou vrstvu. Tu je třeba po každém grilování odstranit pryč. Jde to ztuha, většinou je nutné použít kartáč a nějaký čisticí prostředek. Buď kupovaný, nebo využijete sílu jedlé sody a octa, které také dokážou si s připáleninou poradit.

Mohlo by vás zajímat:  Dopřejte begoniím nerušený zimní spánek. Přikryté v krabici přečkají spokojeně až do jara

Časté obracení grilovaného jídla

Při grilování má řada lidí tendenci maso nebo zeleninu na roštu neustále obracet. To ale vede jen k tomu, že se dříve rozpadnou. Klidně postačí obrátit na druhou stranu jen jednou nebo dvakrát. Důležitější je dodržet správnou teplotu při grilování a vhodnou délku propékání. Nezapomeňte na to, že před grilováním je nutné nechat dřevěné uhlí dobře rozhořet, aby vydatně žhnulo. Když to podceníte, nedocílíte ideální teploty grilování a výsledek nebude moc povedený.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/common-grilling-mistakes/
Přidat na Seznam.cz