Tipy pro perfektní grilování: dobře rozžhavené uhlíky a správná marináda jsou základ

Tipy pro perfektní grilování: dobře rozžhavené uhlíky a správná marináda jsou základ

Teplé dny a hlavně večery lákají k tomu, že se člověk více času zdržuje venku na čerstvém vzduchu. Oblíbená je příprava masových a zeleninových dobrůtek na roštu grilu. Patříte-li mezi milovníky grilování, pak určitě budete chtít znát recept na báječné maso. V čem tkví kouzlo chutných pokrmů? Není to jen o správné volbě koření.

Než se pustíte do grilování

Samotné grilování je jen třešničkou na dortu. Předchází mu řada úkonů, které je třeba udělat. Začíná to nákupem vhodného grilu a výběrem kvalitního masa. Co se týká grilu, na současném trhu najdeme různé modely. Některé jsou elektrické, jiné plynové a v dalších je třeba topit pomocí dřevěného uhlí. Za tradiční je považován gril na uhlí. Někteří nedají dopustit na to, jak výborně chutná maso na něm připravené.

Mohlo by vás zajímat:  Bramboráky z trouby jsou stejně křupavé a plné chuti jako smažené. A potěší naše trávení

S dřevěným uhlím se to ale musí umět. Občas bývá problém s jeho podpálením. Uhlí by mělo být na jedné hromadě těsně vedle sebe. Podpálíte ho sirkami i plynovým podpalovačem. Je důležité nechat uhlí dobře rozhořet. A to tak, že bude rozpálené doruda. Teprve potom ho lze rozprostřít po celé ploše grilu. Maso se totiž stejnoměrně a dobře propeče jen tehdy, je-li grilováno při určité teplotě.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké maso koupit na grilování

U vepřového masa je nutné zdůraznit, že jeho vyzrálost není podstatná na rozdíl od masa hovězího. Kupte si vepřovou krkovici, jež díky prorostlým místům bude šťavnatá. Dají se grilovat žebírka i bůček. Kdo má rád drůbeží, neprohloupí s kuřecím steakem. Vždy je lepší volit maso tučnější. Grilovat lze samozřejmě i ryby, které je lepší dávat do alobalu.

Mohlo by vás zajímat:  Připálit žehličku jde snadno, vyčistit pak mnohem hůř. Domácí prostředky ale nezklamou

Připravte marinádu na maso

Před grilováním je dobré maso naložit přes noc do marinády. Stane se křehčím a zároveň do sebe nasaje jednotlivé ingredience a bude chutnější. K přípravě marinády lze použít bylinky, jako tymián, oregano, bazalku. Neprohloupíte s medem, česnekem, pikantní hořčicí. Samozřejmostí je sůl nebo směs koření.

Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/grilling/grilling-central-how-tos/photos/5-steps-to-perfect-grilled-meat
Přidat na Seznam.cz