Close Up Hand Holding Board With Jars

Tipy, které ulehčí nejen letošní zavařování

Podzim klepe na dveře a přichází tak oblíbené období sklizně ovoce, zeleniny a všeho možného ze zahrádek a sadů. Občas si ale člověk neví rady s tím, co s takovým množstvím surovin udělat. Nikdo z nás přeci nechce těžce vypěstované dobroty vyhodit nebo je nechat zkazit. Jednoduchou odpovědí je přitom zavařování. Tento postup se u nás provádí již po staletí a je velmi spolehlivý. Je také několik tipů, které se vám mohou hodit, pokud se i vy letos chcete do zavařování pustit. Které to jsou? Právě to se dozvíte v dnešním článku. Čtěte dál.

Mohlo by vás zajímat:  Odolné skvrny nemusíte čistit pouze agresivní chemií. Vyzkoušejte šetrnější metody, které látku neponičí

Na zápach sklenic vám postačí běžná kuchyňská surovina

Každý, kdo měl doma kyselé okurky, nejspíše ví, jak těžké je dostat jejich typický zápach ze zavařovací sklenice. Nechceme ale přeci plýtvat a sklenici chceme znovu použít. Mýdlo ani horká voda si se zápachem neporadí. Místo toho zkuste hořčici. Ano, četli jste správně. Hořčici smíchejte ve sklenici s horkou vodou, Podobně to bude fungovat i s hořčičnými semínky. Poté nechte sklenice nějakou dobu odstát a na závěr je vymyjte klasicky vodou a prostředkem na mytí nádobí. Uvidíte, že po zápachu nebude ani stopy.

Mohlo by vás zajímat:  Vosk na ubruse lze vyčistit jednoduchými metodami. Po skvrně nezůstane ani stopy
Zdroj obrázku: Freepik

Sklenice sterilizujte, aby nedošlo ke kažení

Dalším důležitým faktorem při zavařování jsou sterilizované sklenice. Sterilizací zabijeme všechny bakterie a jiné mikroorganismy, které urychlují kažení potravin. Je to krok, který bychom rozhodně přeskočit neměli. Naštěstí je poměrně jednoduchý. Prvním způsobem je klasické vyvaření ve vroucí vodě. Sklenice vložte do hrnce a nechte asi dvacet až dvacet pět minut vařit. Poté je ihned nevytahujte, ale ideálně je v hrnci nechte vychladnout. Použít ale můžete i troubu. Tu stačí nastavit asi na 200 stupňů a sklenice do ní vložit. Opět je nechejte v troubě vychladnout. Alespoň tak nebudou vystaveny teplotnímu šoku a nevznikne riziko prasknutí.

Zdroj: https://www.therecipe.com/canned-fruits-and-vegetables-how-to-do-it-properly/
Přidat na Seznam.cz