Teflon už několik desetiletí usnadňuje vaření. O jeho škodlivosti se stále spekuluje
S teflonem jsme v kontaktu každý den, nejčastěji při přípravě jídel. Jedná se o jeden z nejkontroverznějších materiálů používaných v kuchyni. Teflon pokrývá pánve a hrnce, což usnadňuje vaření a mytí. Tento materiál má však také mnoho odpůrců, kteří jej obviňují ze škodlivosti vůči lidskému zdraví. Jak je to ve skutečnosti?
Kde se vzal?
Teflon byl objeven v roce 1938 zcela náhodou inženýrem americké společnosti DuPont během experimentu s chladicí kapalinou chladničky. Tak vznikl teflon, který se původně používal ve zbrojním průmyslu. Teflonem potažené kovové povrchy se ukázaly jako odolné proti korozi a poškrábání.

Vybavení každé domácnosti
Teflon byl k dispozici pro každodenní použití až v polovině padesátých let a rychle způsobil revoluci v kuchyni. Teflonové nádobí je tak populární, že jej najdete téměř v každé domácnosti. Jeho největší výhodou je, že v něm můžete připravovat pokrmy bez tuku. Teflon je také vysoce odolný vůči vysokým teplotám a chemikáliím.
Jak vybrat teflonové nádobí?
Při nákupu pánve nebo teflonového hrnce se nenechte ovlivnit atraktivní cenou. V tomto případě platí pravidlo – čím vyšší cena, tím lepší kvalita. Nejlepší je nádobí s vícevrstvým povrchem, který je odolnější proti oděru. Pamatujte na to, že na trhu existuje mnoho výrobků podobných teflonu. Vlastnosti jejich povlaků se mohou výrazně lišit od vlastností potažených skutečným pevným teflonem.
Je teflon škodlivý?
Zvěsti o škodlivých účincích teflonu na zdraví nebyly nikdy potvrzeny a podepřeny výzkumem. Na základě dostupných informací o teflonu lze vyvodit závěr, že sám o sobě není zdraví škodlivý, ale jakýkoli takový povlak se po nějaké době začne opotřebovávat a odštěpovat. Nesprávné používání teflonového nádobí může rychle poškrábat a poškodit. Výrobci tvrdí, že teflonové třísky, které by se mohly dostat do jídla, jsou pro zdraví neškodné a tělem budou bez problému vyloučeny. Avšak používání nádobí s poškrábaným teflonovým povrchem může představovat zdravotní riziko kvůli snazší sekreci PFOA (kyselině perfluoroktanové).
