Tajemství šéfkuchařů na rychlé oloupání vajec bylo odhaleno. Trik je pouze ve správné teplotě vody a rychlém pohybu
Vařená vejce mohou být základem mnoha jídel. Jsou neodmyslitelnou součástí chlebíčků, dávají se do pomazánek, stejně jako je můžeme nakrájet jenom tak na chleba. Jsou ale i součástí omáček, a to nejenom koprovky. Využití vařených vajíček tedy známe. A jak je uvařit, ví také každý. Potom ale nastává kámen úrazu.
Málokdo dokáže oloupat vařené vejce rychle a jednoduše. Řada lidí je kvůli tomu skoro ani nevaří a jsou dokonce tací, kteří jsou schopni kupovat již vajíčka oloupaná a nakrájená. Je to ale zbytečné, protože zkušení kuchaři znají trik, jak vejce oloupat doslova za pár vteřin.
Na vaření nic neměňte
Na samotném postupu vaření není třeba nic měnit a vše dělejte tak, jak jste zvyklí. Pokud tápete, připomeneme, že správné je vejce před vařením na pár desítek minut vyndat z lednice. Poté by měly zamířit nikoliv do horké, ale do studené vody. Tu začněte postupně ohřívat až do bodu varu. Jakmile hop dosáhnete, můžete začít stopovat čas podle toho, jaké konzistence žloutku budete chtít se svým vařeným vajíčkem dosáhnout.
Po uvaření nechte v horké vodě
Po uvaření udělá řada lidí to, že horkou vodu vylijí a do hrnce nalijí studenou. A toto několikrát opakují, aby vejce co nejdříve zchladla. To ale není ten správná postup. Po uvaření nechte vejce v horké vodě. Opatrně však jedno po druhém vyndejte a lehce naklepněte jeho skořápku ve spodní části. Jakmile je porušená, můžete vajíčko znovu vrátit do hrnce s horkou vodou, ve které se vařilo.
Na závěr do studené vody
V horké vodě nechte naklepnuté vajíčko pár desítek vteřin. Poté ho vyjměte a vložte do plastové, uzavíratelné nádoby. Než ji uzavřete, natočte do ní ledovou vodu z kohoutku. Poté důkladně zavíčkujte a začněte s tím nejdůležitějším pohybem v celém postupu. S nádobou několikrát zaklepejte. Potom ji otevřete a uvidíte, že ve vodě plave skořápka a vedle ní dokonale oloupané vajíčko. Bez práce a námahy.
Zdroj: Life Hacks