Starší chléb zachrání jednoduchý trik. V sáčku vydrží čerstvý i několik dní

Starší chléb zachrání jednoduchý trik. V sáčku vydrží čerstvý i několik dní

Chleba je jeden z nejoblíbenějších druhů pečiva. Většina lidí chleba kupuje několikrát do týdne. Rychle totiž ztrácí křupavost a tvrdne. Kdo by si nechtěl pochutnávat na čerstvém chlebu i několik dní? Tento jednoduchý způsob vám ušetří peníze a prodlouží čerstvost chleba.

Kde se vzal chleba?

První zmínky o chlebu se datují již 10 000 let př. n. l. Neměl ale stejnou podobu jako dnes. Byly to spíše chlebové placky. Kváskový chléb se začal objevovat až kolem roku 6 000 př. n. l. v Egyptě. Chléb je dodnes považován za boží dar.

Mohlo by vás zajímat:  Vůni domova občas vystřídá nelibý zápach. S těmito triky se ho zbavíte

Prodloužení čerstvosti chleba

Tento jednoduchý způsob můžete použít i na rohlíky. Stačí dát chleba do igelitového sáčku společně s několika stonky celeru. Takto nachystaný umístěte přes noc do lednice a ráno po probuzení si budete moci vychutnat čerstvý chleba nebo rohlíky. Díky celeru bude chleba vláčný a ochráněný před plísní. Pokud celer nepatří mezi vaše oblíbence, můžete tento způsob uchování čerstvosti chleba vyzkoušet i s kouskem jablka. Jablko má podobné účinky jako celer. Stačí vložit půlku jablka do sáčku.

Mohlo by vás zajímat:  Na připálenou pánev skvěle fungují osvědčené triky našich babiček, které nádobí nezničí
Zdroj obrázku: Freepik

Jak zachránit starší chleba

Starší chleba se skvěle hodí na přípravu topinek nebo obalovaného chleba ve vajíčku. Existuje několik způsobů, jak starší chleba zachránit.

  • Stačí nalít vodu do hrnce a přivést k varu. Nahoru položte síto a do něj chleba. Několik minut nechejte chleba nahřát.
  • Starší rohlíky a chleba můžete potřít dostatečným množstvím vody a vložit na pánev. Zakryjte pánev pokličkou a nastavte nízkou teplotu. Pečivo nechejte na pánvi 2–3 minuty a pravidelně otáčejte.
  • Pokud máte celý bochník chleba, stačí ho zabalit do alobalu a vložit do předehřáté trouby na 150 stupňů. Chleba nechte v troubě zhruba 10–15 minut.
  • V případě, že máte doma papírové utěrky, můžete je namočit a zabalit do nich staré pečivo. Pečivo vložte do mikrovlnky na 10–15 vteřin.
Zdroj: https://www.bodyandsoul.com.au/nutrition/nutrition-tips/mums-genius-hack-to-keep-bread-fresh-for-days-is-going-viral/news-story/3d1160234b159dd4a01e49e124b14170
Přidat na Seznam.cz