Starší chléb zachrání jednoduchý trik. V sáčku vydrží čerstvý i několik dní
Chleba je jeden z nejoblíbenějších druhů pečiva. Většina lidí chleba kupuje několikrát do týdne. Rychle totiž ztrácí křupavost a tvrdne. Kdo by si nechtěl pochutnávat na čerstvém chlebu i několik dní? Tento jednoduchý způsob vám ušetří peníze a prodlouží čerstvost chleba.
Kde se vzal chleba?
První zmínky o chlebu se datují již 10 000 let př. n. l. Neměl ale stejnou podobu jako dnes. Byly to spíše chlebové placky. Kváskový chléb se začal objevovat až kolem roku 6 000 př. n. l. v Egyptě. Chléb je dodnes považován za boží dar.
Prodloužení čerstvosti chleba
Tento jednoduchý způsob můžete použít i na rohlíky. Stačí dát chleba do igelitového sáčku společně s několika stonky celeru. Takto nachystaný umístěte přes noc do lednice a ráno po probuzení si budete moci vychutnat čerstvý chleba nebo rohlíky. Díky celeru bude chleba vláčný a ochráněný před plísní. Pokud celer nepatří mezi vaše oblíbence, můžete tento způsob uchování čerstvosti chleba vyzkoušet i s kouskem jablka. Jablko má podobné účinky jako celer. Stačí vložit půlku jablka do sáčku.
Jak zachránit starší chleba
Starší chleba se skvěle hodí na přípravu topinek nebo obalovaného chleba ve vajíčku. Existuje několik způsobů, jak starší chleba zachránit.
- Stačí nalít vodu do hrnce a přivést k varu. Nahoru položte síto a do něj chleba. Několik minut nechejte chleba nahřát.
- Starší rohlíky a chleba můžete potřít dostatečným množstvím vody a vložit na pánev. Zakryjte pánev pokličkou a nastavte nízkou teplotu. Pečivo nechejte na pánvi 2–3 minuty a pravidelně otáčejte.
- Pokud máte celý bochník chleba, stačí ho zabalit do alobalu a vložit do předehřáté trouby na 150 stupňů. Chleba nechte v troubě zhruba 10–15 minut.
- V případě, že máte doma papírové utěrky, můžete je namočit a zabalit do nich staré pečivo. Pečivo vložte do mikrovlnky na 10–15 vteřin.
Zdroj: https://www.bodyandsoul.com.au/nutrition/nutrition-tips/mums-genius-hack-to-keep-bread-fresh-for-days-is-going-viral/news-story/3d1160234b159dd4a01e49e124b14170