Alobal zná každý, málokdo ho ale umí použít. Každá strana má svůj význam
Hliníková fólie je každodenní vychytávkou, bez které si lze jen stěží představit každodenní chod v domácnosti. Využívá se při balení horkých i studených potravin, je pomocníkem při vaření nebo pečení, ale je nedocenitelná i při čištění zašpiněných povrchů. Jak se vlastně alobal, jak se hliníkové fólii říká, používá? Proč má matnou a lesklou stranu? Správným používáním se zvyšuje její efektivita!
Stříbrný pomocník v domácnosti
Pečená nebo grilovaná ryba v alobalu chutná báječně. Obdobně maso, které se díky použití alobalu dopeče, ale přitom nevysuší. Mnozí využívají alobal jako balicí prostředek, ale v tom případě je namístě obezřetnost. Do hliníkové fólie by se neměly balit zejména kyselé potraviny, protože narušením povrchu se můžou dostat molekuly hliníku do jídla. A jak využít vlastnosti matné nebo lesklé strany? Každá má zcela jiné použití, proto se nesmí zaměňovat.
Utrhnout a zabalit? Pozor na strany!
Málokdo přemýšlí o vlastnostech alobalu, prostě vezme roli, utrhne a zabalí, to je však chyba. Jedna strana totiž teplo zadržuje, naopak druhá jej propouští. Jak tedy zabalit teplé jídlo, aby okamžitě nevychladlo? V tomto případě se musí balit lesklou stranou dovnitř. Při přímém kontaktu navíc udrží teplo ještě déle. Těchto účinků se využívá i při samotném vaření, pečení nebo grilování, protože příprava je o poznání rychlejší.
Matný povrch prodlužuje čerstvost
A jak naložit s matným povrchem? Matná strana napomáhá prodloužit čerstvost potravin a zamezí pronikání pachů, protože se omezí průtok tepla do nitra pokrmů a zabrání se rychlému procesu kažení. Tímto způsobem se doporučuje balit potraviny na cesty nebo na výlety. Při přikrytí hrnců nebo kastrolů matnou stranou dovnitř taktéž teplé potraviny rychleji vychladnou. A jak jinak ještě použít alobal? Stačí zmuchlat do kuličky a použít namísto drátěnky k očistě grilovacího roštu nebo k odstranění rzi na kovech. Při střihání alobalu se naostří nůžky, stříbro se zase očistí v misce vystlané hliníkovou fólií ve vodě s jedlou sodou.
Zdroj: https://culinarylore.com/food-science:aluminum-foil-shiny-side-up-or-down/