Alobal zná každý, málokdo ho ale umí použít. Každá strana má svůj význam

Alobal zná každý, málokdo ho ale umí použít. Každá strana má svůj význam

Hliníková fólie je každodenní vychytávkou, bez které si lze jen stěží představit každodenní chod v domácnosti. Využívá se při balení horkých i studených potravin, je pomocníkem při vaření nebo pečení, ale je nedocenitelná i při čištění zašpiněných povrchů. Jak se vlastně alobal, jak se hliníkové fólii říká, používá? Proč má matnou a lesklou stranu? Správným používáním se zvyšuje její efektivita!

Stříbrný pomocník v domácnosti

Pečená nebo grilovaná ryba v alobalu chutná báječně. Obdobně maso, které se díky použití alobalu dopeče, ale přitom nevysuší. Mnozí využívají alobal jako balicí prostředek, ale v tom případě je namístě obezřetnost. Do hliníkové fólie by se neměly balit zejména kyselé potraviny, protože narušením povrchu se můžou dostat molekuly hliníku do jídla. A jak využít vlastnosti matné nebo lesklé strany? Každá má zcela jiné použití, proto se nesmí zaměňovat.

Mohlo by vás zajímat:  Fasáda domu potřebuje pravidelné čištění a údržbu
Zdroj obrázku: Freepik

Utrhnout a zabalit? Pozor na strany!

Málokdo přemýšlí o vlastnostech alobalu, prostě vezme roli, utrhne a zabalí, to je však chyba. Jedna strana totiž teplo zadržuje, naopak druhá jej propouští. Jak tedy zabalit teplé jídlo, aby okamžitě nevychladlo? V tomto případě se musí balit lesklou stranou dovnitř. Při přímém kontaktu navíc udrží teplo ještě déle. Těchto účinků se využívá i při samotném vaření, pečení nebo grilování, protože příprava je o poznání rychlejší.

Matný povrch prodlužuje čerstvost

A jak naložit s matným povrchem? Matná strana napomáhá prodloužit čerstvost potravin a zamezí pronikání pachů, protože se omezí průtok tepla do nitra pokrmů a zabrání se rychlému procesu kažení. Tímto způsobem se doporučuje balit potraviny na cesty nebo na výlety. Při přikrytí hrnců nebo kastrolů matnou stranou dovnitř taktéž teplé potraviny rychleji vychladnou. A jak jinak ještě použít alobal? Stačí zmuchlat do kuličky a použít namísto drátěnky k očistě grilovacího roštu nebo k odstranění rzi na kovech. Při střihání alobalu se naostří nůžky, stříbro se zase očistí v misce vystlané hliníkovou fólií ve vodě s jedlou sodou.

Zdroj: https://culinarylore.com/food-science:aluminum-foil-shiny-side-up-or-down/
Přidat na Seznam.cz