Staňte se králem letního grilování. Naučte se připravit to nejlepší maso, zeleninu i ryby

Staňte se králem letního grilování. Naučte se připravit to nejlepší maso, zeleninu i ryby

Grilování milují všichni. Někdo si kvůli grilování pořídí chalupu, jiný si pro dokonale ugrilované maso uzpůsobí svůj balkón. Sezóna grilování začíná většinou v dubnu a končí na konci října. Připravili jsme si pro vás pár tipů a rad, jak mít z grilování nejlepší zážitek.

Uhlí je základ

Je více způsobů, jak můžeme maso ugrilovat. Někdo si pořídí plynový gril, jiný lávový kámen, ale nejlépe maso chutná bezpochyby z dřevěného uhlí. Jak správně gril rozpálit? Uhlí si naskládejte na hromádku a tu zapalte. Je lepší mít uhlí těsně u sebe, a teprve až je pořádně rozpálené, ho rozmístit po celé ploše grilu. Pro urychlení rozpalování uhlíků lze koupit tzv. rozpalovač dřevěného uhlí. Správně připravené maso potřebuje totiž dokonalou teplotu.

Mohlo by vás zajímat:  Úprava horního koše v myčce předejde usazování vody na nádobí

Maso na gril

Mezi základní jídla upravená na grilu patří maso. Maso se dá připravit jak předem naložené, tak jen okořeněné. Ke grilování masa můžete použít základní koření jako sůl a pepř, ale také použít kořenicí směsi přímo určené na gril. Maso lze rychle ugrilovat z obou stran nebo si s jeho grilováním můžete více pohrát. Pokud nemáte chuť na steak, můžete si velký kousek masa připravit přes noc v marinádě a poté ho opékat v alobalu.

Mohlo by vás zajímat:  Tipy pro efektivní úklid sněhu z chodníků
Zdroj obrázku: Freepik

Větší umění

Větší umění než ogrilovat maso je upravit na grilu zeleninu. Na gril se bezesporu hodí jakákoli zelenina. Klasikou je paprika, cuketa, lilek nebo rajče. Pokud chcete gurmánský zážitek, zkuste si zeleninu nakrájet na malé kousky a zalít olivovým olejem. Směs okořeňte a vložte do alobalu. Takto připravenou zeleninu dejte na gril a uvidíte, jaký budete mít úspěch.

Ryby na gril prostě patří

A jak správně ugrilovat ryby? Ryby mají velmi jemné maso, a tak je zde riziko, že při přichycení ryby k pečicí mřížce by se mohla ryba roztrhat a maso by mohlo popadat přímo do grilu. Takovou škodu nemůžeme dopustit. Proto doporučujeme ryby grilovat buď v alobale, nebo na alobalovém podnose. Rybí maso je nejen zdravé, ale také velmi chutné. Proto pro jeho přípravu postačí olej, sůl a byliny, jako jsou například tymián či oregano.

Zdroj: https://whitneybond.com/grilling-tips/
Přidat na Seznam.cz