Včelí pyl je cennější než med, jeho jedinečné účinky na zdraví však zná málokdo
Včelí pyl ještě není tolik známý produkt, proto ho mnoho lidí doma nemívá. Přináší ale mnohem více výhod než samotný med. Obsahuje stejné složky, ale je nazývaný superpotravinou kvůli vitaminům a dalším látkám, které v sobě má. Kromě jiného také kyselinu listovou. Zlepšuje imunitu a také příznivě upravuje látkovou výměnu. Proč je dobré mít pyl při ruce?
Včelí pyl může být dobrým doplňkem stravy
Využívá se většinou pyl žlutý, ale barva závisí na tom, o jakou rostlinu se jedná. K získávání pylu včely používají hlavně mák, kukuřici nebo lupinu. Každá pylová kulička navíc může obsahovat až 100 000 zrnek pylu. Kilogram pylu pak stojí několik stovek korun, ale můžete zakoupit také malá balení, která vyjdou levněji. A jak se takový pyl vůbec konzumuje? Je to velmi jednoduché.
Pyl má hořkosladkou chuť. Můžete ho samozřejmě jíst samotný, ale není tak dobrý jako med, proto si ho raději přidejte do mléka, džusu nebo jiného oblíbeného nápoje. Hodí se také do různých dezertů. Pyl ale nepatří, stejně jako med, to horkých tekutin, protože tím ztratí své cenné vlastnosti, pro které ho užíváte.

Včelí pyl má spoustu zdravotních výhod
Pyl byste měli konzumovat asi 2–3 měsíce, aby se skutečně prokázaly jeho účinky. Během této doby užívejte jednu lžičku denně. 100 g pylu pak obsahuje asi 260 kcal, ale také bílkoviny a sacharidy. Pyl je navíc produkt, který mohou užívat všichni bez ohledu na věk, fyzickou kondici nebo zdravotní omezení. Mohou ho užívat těhotné i kojící ženy, pozor ale na alergie, které se mohou vyskytnout.
Včelí pyl je vitaminová bomba, kterou se vyplatí mít při ruce především v podzimních a zimních měsících, kdy máme oslabenou imunitu. Obsahuje vitaminy A, E, C nebo D, ale také kyselinu listovou, vápník, hořčík nebo sodík. Zlepšuje obranyschopnost organismu a zrak, snižuje hladinu stresu a může snížit i hladinu cukru v krvi.
Zdroj: https://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects
