Správné uspořádání v lednici udrží potraviny déle čerstvé. Zbytečnému plýtvání bude konec

Udržet potraviny co nejdéle čerstvé je cílem mnoha domácností. Pomůže k tomu správné uložení v lednici. Jedna maminka se na svém instagramovém účtu, který sleduje přes 88 tisíc lidí, podělila o tipy, jak toho docílit. Na každém místě chladničky je totiž trochu jiná teplota a právě tyto drobné rozdíly mohou čerstvost potravin prodloužit či naopak zkrátit.

Nahoře je nejtepleji

Je důležité vědět, jaká teplota je v jednotlivých částech lednice. Horní police je zpravidla nejteplejší, což znamená, že by zde měly být uložené potraviny, které nevyžadují silné chlazení. Toto místo je vhodné například pro skladování dezertů. Prostřední police by měly být vyhrazené potravinám s krátkou trvanlivostí, například mléčným výrobkům, otevřeným potravinám, hotovým jídlům a uzeninám.

Nejnižší police v lednici má také nejnižší teplotu, což znamená, že se zde bude dařit produktům, které se rychle kazí. Je to ideální místo pro syrové maso a ryby. Zásuvky v lednici mají vyšší teplotu a vysokou vlhkost, proto jsou vhodné pro skladování ovoce a zeleniny. Boční police ve dvířkách jsou z celé lednice nejteplejší, proto sem patří potraviny, které potřebují jen mírné chlazení.

Mohlo by vás zajímat:  Hnojivo z droždí překvapí i nejzkušenější zahradníky. Svými účinky dokáže zachránit úrodu jahod
Zdroj obrázku: Freepik

Další tipy k prodloužení trvanlivosti potravin

Po návratu z nákupu byste měli potraviny do lednice roztřídit co nejdříve. Venku mohou zůstat maximálně dvě hodiny. Také myslete na to, že podmínky v lednici ovlivňuje i množství potravin, které jsou v ní uloženy. Pokud je v lednici příliš mnoho produktů, je obtížné zde udržovat správnou teplotu, jelikož vzduch nemůže cirkulovat. Pro zajištění správných podmínek by proto měly být mezi jednotlivými potravinami mezery.

Při vkládání nechlazených produktů do lednice se vyplatí snížit teplotu a po čase ji opět zvýšit. Optimální teplota v lednici se pohybuje od 2 do 4 stupňů, a to na nejnižší polici. Nezapomeňte lednici také pravidelně čistit a nikdy vedle sebe neskladujte syrové maso, mořské plody či vejce a výrobky určené k přímé spotřebě.

Zdroj: https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/fridge-shelves-storing-food/
Přidat na Seznam.cz