Správně uskladněný med vydrží i roky. Slunce nebo vlhko ho rychle zničí
Pokud máte rádi med, je jasné, že ho nejčastěji skladujete ve sklenici s dobře uzavíratelným víčkem. Dřevo by mohlo absorbovat jeho vůni, a pokud se med setká s kovem, může ztratit své nutriční vlastnosti. Moderní doba ale nabízí spoustu možností, které můžete využít, co se týče skladování medu.
Nejlepší jsou keramické nádoby, které chrání před sluncem
Využít můžete spoustu materiálů, od keramických nádob až po skleněné, které jsou používané asi nejčastěji. Můžete ale využít také nerezové a plastové, které jsou určené speciálně pro potraviny. Jinak by plast mohl zničit léčivé vlastnosti medu. Vždy je nutné mít nádobu čistou, protože dochází k přímému kontaktu materiálu s potravinou.
Nejlepší bude kupovat med přímo od včelaře i se sklenicí. Není to ale vždy možné, proto si pořiďte domů několik sklenic, nebo můžete použít ty, ve kterých jste si koupili například kyselé okurky. Je ale nutné je mít opravdu sterilně čisté a taky je potřeba dobře těsnící víčko, aby se k medu nedostala žádná vlhkost.

Důležité je mít med v optimální teplotě, aby nekrystalizoval příliš rychle
Med můžete uložit do mrazáku, i když to mnoho lidí netuší. Med skladujte při teplotě do 18 stupňů, a pokud budou teploty nižší, můžete med mít uschovaný klidně několik let. Med v mrazáku neztratí nic ze svých kvalit, pokud ho budete mít v čisté sklenici a dobře uzavřený. Med nikdy nenechávejte na slunci, dlouho vydrží na temném místě, kde nebude vysoká vlhkost. Raději ho nechte doma ve spíži než ve sklepě.
Med si nechávejte ve sklenicích nejlépe po jednom kilogramu. Pokud budete mít například pětikilové balení, bude těžší ho rozpouštět, protože to bude trvat delší dobu. Navíc byste med neměli vyšším teplotám vystavovat opakovaně, proto bude lepší velkou sklenici rozdělit do několika menších, se kterými se bude lépe manipulovat.
Zdroj: https://siouxhoney.com/best-practices-for-storing-honey/
