Špinavou rychlovarnou konvici je nejlepší napatlat kečupem. Za několik minut bude jako nová

Špinavou rychlovarnou konvici je nejlepší napatlat kečupem. Za několik minut bude jako nová

Proč chutná káva nebo čaj po uvaření zvláštně a v hrnku plavou částečky sedimentu? Rychlovarná konvice se může snadno zanést vodním kamenem, zejména v oblastech, kde se vyskytuje přirozeně mineralizovaná nebo tvrdá voda. Konvice se musí pravidelně odvápňovat, aby voda nebyla po dovaření zkalená. Jaké metody jsou efektivní pro domácí vyčištění konvice? Pomohou běžné domácí prostředky, které jsou nadto ekologické. A použít je možné i obyčejný kečup!

Odvápnění konvice je nutnost

Proč se vlastně vytváří na stěnách konvice nevzhledný povlak? Jedná se o usazeniny, které vznikají při ohřevu a následném vystydnutí tvrdé vody, jedná se o vápenaté sloučeniny, zejména o uhličitan vápenatý, dále o uhličitan hořečnatý a další soli. Nejsnazší cestou, jak pevné části odstranit, je použití kyselého roztoku, který se nechá pár minut působit, poté se konvice umyje a je hotovo.

Mohlo by vás zajímat:  Alobal zná každý, málokdo ho ale umí použít. Každá strana má svůj význam
Zdroj obrázku: Freepik

Ocet jako první pomoc

Čím vnitřek rychlovarné konvice vymýt, aby se zase leskl? Často je třeba proceduru několikrát opakovat, ale povětšinou stačí použít neagresivní prostředky, které má každý doma. Jedná se například o ocet, kyselinu citronovou nebo kečup. Kombinace vody a octa je ideální pro vyčištění konvice, přísady se smíchají v poměru 1 : 1 a spustí se ohřev. Po dokončení varu je možné ještě asi hodinu nechat roztok působit, poté se musí vnitřek dokonale vypláchnout čistou vodou.

Mohlo by vás zajímat:  Zapomenout na maliny se nevyplácí. Kvůli jediné chybě si na nich místo nás pochutnají škůdci

Kyselina citronová i kečup

Jaké další možnosti pro odvápnění konvice se nabízí? Bezpochyby ekologická kyselina citronová, která dokáže dokonale zlikvidovat povlaky z anorganických sloučenin, což je případ vodního kamene. Konvice se napustí vodou a vsype se jeden malý sáček kyseliny citronové a spustí se ohřev. Po převaření stačí jen několikrát vypláchnout konvici čistou vodou. Doporučovaným tipem na odvápnění konvice je též kečup, který obsahuje kyselinu octovou. Vnitřek se jím může potřít a po 15 minutách se vypláchne pitnou vodou, konvice bude jako nová.

Zdroj: https://www.countryliving.com/food-drinks/a31017586/how-to-clean-electric-kettle/
Přidat na Seznam.cz