Skvělé bramboráky připravíte i bez vajíčka. Na své si přijdou vegani i lidé na dietě

Skvělé bramboráky připravíte i bez vajíčka. Na své si přijdou vegani i lidé na dietě

Toto jídlo je skvělou možností pro rychlou večeři nebo oběd, když se nám nechce vymýšlet něco komplikovaného. Stejně si je užijí děti i dospělí. Klasickou ingrediencí je vajíčko. Pokud se vám však náhodou stane, že vajíčka nemáte, nemusíte zoufat. V klasickém receptu na bramboráky ho můžete jednoduše nahradit několika alternativami.

Placky bez vajíček

Zpočátku se tento úkol zdá být nemožný. Ukazuje se však, že bramborové placky bez vajíčka budou stejně chutné jako ty klasické s vajíčkem. Vejce totiž není hlavní složkou placek. Je to rozdíl oproti tomu, že byste chtěli například připravit bramborové placky bez brambor. Vajíčka však můžete jednoduše nahradit několika skvělými náhražkami. V obchodech je k dostání velké množství náhrad.

Mohlo by vás zajímat:  Zbavit se vodního kamene na sprchové hlavici pomůže ocet nebo jedlá soda

Tyto alternativy použijte místo jednoho vajíčka. Jako první můžete zvolit 3 lžíce takzvané aquafaby. Není to nic jiného než nálev z konzervované nebo uvařené cizrny. Použít můžete i 1 polévkovou lžíci bramborové mouky nebo 1 polévkovou lžíci mletého lněného semínka smíchaného se 3 polévkovými lžícemi vody.

Zdroj obrázku: Freepik

Další možnosti

Jako další náhradu vajíčka můžete použít 1 polévkovou lžíci oleje, 1/4 šálku zeleninového pyré nebo jako poslední možnost můžete použít 1 čajovou lžičku práškové želatiny v 1 polévkové lžíci teplé vody. Velmi důležitým faktorem u bramborových placek je druh brambor. Použijte raději starší brambory.

Mohlo by vás zajímat:  K ucpanému odtoku není nutné volat instalatéra. Suroviny za pár korun problém vyřeší

Nejlepší varný typ na bramborové placky je typ B odrůdy Flamingo, Orlik nebo Sante. Stejně vhodný bude i varný typ C odrůdy jako Bryza, Ibis a Galicie. Tento nejpopulárnější recept v tradičních kuchařských knihách se může poněkud lišit v závislosti na regionu. Někdo například strouhá brambory na největších okách struhadla a někdo zase na těch nejjemnějších. Také způsob tepelné úpravy si můžete zvolit dle svých preferencí.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/egg-substitutes
Přidat na Seznam.cz