S několika triky se vývar vždy podaří. Polévky i omáčky získají dokonalou chuť

S několika triky se vývar vždy podaří. Polévky i omáčky získají dokonalou chuť

Vývar, ať hovězí, nebo kuřecí, je oblíbenou pochoutkou u nás i v zahraničí. Můžete ho uvařit různými způsoby, záleží jen na tom, jaký si vyberete recept. Zvládne ho opravdu každý, lidé ho milují s obyčejnými nudlemi, játrovými knedlíčky nebo kapáním. Pokud dodržíte postup, vývar můžete použít i do omáček a jiných polévek.

Zeleninu vařit s masem, nebo zvlášť?

Mnoho lidí si pokládá otázku, jestli maso na vývar vařit společně se zeleninou, nebo ji nechat zvlášť. Obě varianty mohou být správné, ale při vaření masa je dobré myslet na to, že to bude trvat delší dobu než u zeleniny. Zeleninu tak přidejte až ke konci vaření masa, nebo ji opravdu uvařte zvlášť. Na jeden kilogram masa přijde šest sklenic studené vody.

Mohlo by vás zajímat:  Orchideje mají specifické požadavky na zálivku. Vhodné je myslet na ponoření a kvalitu vody

Pokud přidáte příliš mnoho mrkve, vývar bude sladký. Se zeleninou ale nemusíte šetřit, uvařenou ji poté můžete nakrájet do samotného vývaru nebo ji použít jako základ na omáčku. Pokud chcete mít vývar aromatický, přidejte ještě bobkový list, který v ruce promněte. Někdo říká, že je dobré na konci vaření přidat do polévky ještě rajče – tento trik můžete vyzkoušet.

Zdroj obrázku: Freepik

Do polévky můžete přidat také česnek

Česnek se přidává téměř do každého pokrmu, a tak ani polévka není výjimkou. Stačí dva stroužky drceného česneku. Nové koření do vývaru patří odjakživa, pokud ho navíc rozdrtíte v hmoždíři, vývar bude mít neobvyklou vůni. Patří sem také cibule, která se rozkrojí na polovinu a přidá do vývaru. Tu si ale můžete předem osmažit na ohni, pokud máte plynový sporák. Pokud ne, stačí tepelná pistole.

Mohlo by vás zajímat:  Výběr masa v supermarketu: čerstvý a kvalitní kus poznáme podle několika znaků

Neobvyklou ingrediencí je celerové semínko. Je to skvělý doplněk, který se do polévky bude hodit. Vývar samotný si můžete například zamrazit do formiček na led a vždy vytahovat jen takové množství, které potřebujete. Hodí se jako základ do různých druhů omáček, jsou z něj skvělé polévky podle toho, jaký druh masa uvaříte. Vývar by měl být základem každé kuchařky a není složité se ho naučit.

Zdroj: https://theforkedspoon.com/bone-broth-recipe/
Přidat na Seznam.cz