Rafinovaný cukr můžeme nahradit několika zdravějšími alternativami
Celá řada Čechů se potýká s nadváhou nebo obezitou, které jsou rizikovým faktorem vzniku civilizačních nemocí. K nim patří hlavně kardiovaskulární choroby, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi či diabetes mellitus. Je proto namístě si začít svou hmotnost hlídat a udržovat ji v optimální hodnotě. To ale pro mnohé znamená zbavit se hlavně přebytečných kilogramů. Jednou z cest je omezit konzumaci rafinovaného cukru. Sladit lze i jinak a bez kalorií.
Proč nekonzumovat rafinovaný cukr
Osoby, které trpí cukrovkou 2. typu, mají cukr zakázaný. Zvedá jim totiž už tak vysokou hladinu krevního cukru. I ostatní lidé, byť jsou zdraví, by neměli cukru jíst velké množství. Obsahuje jen prázdné kalorie bez přidaných živin. Přispívá ke vzniku zubního kazu nebo zánětu dásní. Vzhledem k tomu, že obezita začíná být problémem už u malých dětí, platí zásada, že i ony by neměly jíst tolik sladkostí. Čím je nahradit?
Stévie
Oblíbeným sladidlem diabetiků a těch, kteří drží dietu, je stévie. Je to rostlina z Jižní Ameriky, u které celá její nať je sladká. Přitom je asi 300krát sladší než rafinovaný cukr a nemá žádné kalorie. To ji dělá vítězem na plné čáře mezi sladidly, jež umějí cukr nahradit. Můžete si ji pěstovat doma na balkoně či parapetu okna, lze ji zasadit na záhon na zahradě. Kromě toho je běžně k dostání sladidlo ze stévie, a to v obchodech se zdravou výživou.
Hnědý rýžový cukr
Když necháte hnědou rýži zfermentovat, je možné z ní připravit sladký hnědý sirup. Ten se využívá ke slazení při vaření a pečení. Hodí se přidat i do čaje. Jeho výhodou je zejména to, že je bohatý na výživné látky, jako je draslík, železo, vápník nebo hořčík. Jeho pravidelná konzumace přispívá ke snížení hladiny krevního cukru.
Med manuka
Už jste někdy ochutnali med z rostliny zvané manuka? Jedná se o jeden z nejzdravějších medů na světě. Manuka roste na Novém Zélandě a obsahuje antioxidanty, které snižují negativní účinek volných radikálů v organismu. Je protizánětlivá a antibakteriální. Odborníci ji považují za přírodní antibiotikum. Vyplatí se proto mít doma manuka med a používat ho ke slazení.
Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-consequences/health-effects/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/empty-calories, https://www.healthline.com/nutrition/is-stevia-safe, https://www.healthline.com/nutrition/brown-rice-syrup-good-or-bad, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613335/