Pstruh je nejzdravější rybou, kterou si můžeme pravidelně dopřát. Svým složením předčí i oblíbené mořské druhy
Naše vody oplývají neskutečným bohatstvím, ale lidé jsou stále přesvědčeni, že mořské ryby jsou zdravější. Přitom sladkovodní ryby mohou nahradit maso v našem jídelníčku a měly by se v něm objevit alespoň dvakrát týdně. Ideálním druhem pro tuzemské konzumenty jsou pstruzi, kteří se snadno připravují, obsahují malé množství kalorií a k tomu je jejich maso bohaté na živiny, které jsou prospěšné pro zdraví. Proč ještě volit k obědu pstruha a jak jej připravovat?
Pstruh duhový k obědu i večeři
Tyto sladkovodní ryby obsahují pořádnou dávku omega mastných kyselin, je možné si proto vybrat ze tří běžně dostupných druhů v tuzemsku – pstruha potočního, duhového nebo jarního. Nejčastěji jsou dostupní pstruzí duhoví, kteří se chovají v umělých sádkách. Při koupi je nutné vybírat voňavé kusy s jasnýma očima a průzračným pohledem, žábry by měly být červené a lesklé, šupiny příjemné na dotek.

Blahodárné živiny pro zdraví
Pstruh, obdobně jako jiné ryby, obsahuje řadu blahodárných živin, především se jedná o bílkoviny, které jsou základem zdravého jídelníčku a jsou zodpovědné za metabolismus i imunitu. Nadto jsou perfektním zdrojem energie. Dále se jedná o minerální látky, především draslík, hořčík, fosfor nebo selen, látky ideální pro posílení oběhového systému a nervové soustavy, ale také pro podporu kostí a zubů.
Omega mastné kyseliny
Ryby se konzumují především pro vysoký obsah omega mastných kyselin. Pstruzi obsahují omega-3 i omega-6 mastné kyseliny, které posilují fungování oběhové soustavy a srdce, jsou důležitým pomocníkem při boji s aterosklerózou. Tyto nenasycené mastné kyseliny napomáhají trávení a vstřebávání vitamínů A a E, které tyto ryby taktéž obsahují. Vitamín E působí na pokožku a podporuje její elasticitu.
Jak připravovat pstruhy
Smažení je tradiční způsob přípravy, ale pstruhy lze také dusit nebo péct. Pstruha stačí posolit a opepřit, pokapat citronem a položit do zapékací misky. Peče se na 180 °C asi 20 minut. Pro zjemnění se může vložit dovnitř lžíce másla a nasekaná petrželka, případně jiné koření, které překrásně provoní pečené maso.
Zdroj: https://wholey.com/trout-health-benefits/
