Černý bez lze sklízet od jara do léta. Oblíbený sirup je hotový během dvou dnů
Černý bez patří k rostlinám, které mají spoustu příznivých účinků na naše zdraví. Jeho plody tlumí bolest, zatímco květy pomáhají pročistit organismus od toxinů. Kromě toho černý bez pomáhá ledvinám a játrům a bojuje proti zánětům v těle. Roste po celé republice, takže o tento přírodní medikament na jaře a v létě není nouze.
Bez poznáte snadno
Bez patří mezi vysoké keře. Může dorůstat výšky několika metrů, na jaře kvete krémově bílou barvou a velmi intenzivně voní. Koncem léta se pak z květů stávají tmavě fialové plody, které se používají k výrobě sirupů, tinktur a šťáv. Pozor, plody, tzv. bezinky, byste neměli konzumovat v syrovém stavu, protože obsahují jedovaté látky, které způsobují nevolnosti a zvracení nebo celkovou slabost. Tepelnou úpravou se tyto látky ničí.
Bez má močopudné účinky, je bohatý na hořčík a draslík a květy obsahují také cholin. To je látka, která snižuje krevní tlak a zabraňuje nadměrnému hromadění tuků v těle. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, které přispívají k tvorbě červených krvinek. Bez má také antivirové vlastnosti, a to díky vitamínu C. Květy se nejčastěji používají k přípravě sirupů, které se užívají při horečce a nachlazení.

Jak si vyrobit sirup?
Bezinky obsahují pektin, který má příznivý vliv na hladinu špatného cholesterolu v krvi. Dá se z nich připravit lahodný čaj, tinktura nebo sirup. Užívání se doporučuje osobám trpícím častými infekcemi, jelikož díky nim tělo může rychleji bojovat s bakteriemi a viry. Jsou vhodné i pro osoby trpící revmatismem.
Pokud si chcete vyrobit sirup z květů, budete potřebovat asi 10 rozkvetlých růžic. Opláchněte je v misce s vodou, zbavte je větviček a vložte do hlubší nádoby. V hrnci ohřejte půl litru vody s šesti lžičkami cukru a šťávy z jednoho citronu. Až se směs začne vařit, přelijte jí připravené květy a důkladně promíchejte. Nechte vychladnout, poté nechte dva dny v lednici. Následně sirup sceďte a ještě jednou převařte.
Zdroj: https://www.rxlist.com/elderflower/supplements.htm
