Profesionální kuchaři si zakládají na kvalitním výběru nožů. Některé se hodí i do běžné kuchyně

Nožů můžete mít doma, kolik jich budete chtít, ale pro neprofesionální kuchtíky stačí jen čtyři. Zkušení kuchaři, kteří se v kuchyni už pořádně otáčejí, jich mohou mít až dvanáct, přičemž každý bude sloužit na jinou potravinu. Jak si domů pořídit takový nůž, aby sloužil svému účelu?

Na chléb byste měli mít nůž se zoubky

Abyste mohli chléb nakrájet na tenké krajíce nebo bagety na tenké plátky, je potřeba mít takový nůž, který zvládne i tvrdší kůrku. Dejte pozor také na délku čepele, optimálně by měla mít 18–‍20 centimetrů. Keramické čepele nebudete muset ostřit, ale při pádu se mohou zlomit. Naopak ocel patří mezi levné materiály, které můžete naostřit. Před každou koupí nože si ho vezměte do ruky, aby dobře seděl.

Zdroj obrázku: Freepik

Velké nože, které používají šéfkuchaři, se mohou hodit také u vás doma. Jejich čepel je široká a dlouhá kolem 23 centimetrů. Tento nůž by měl pořád být pořádně ostrý, aby mohl zastat dobře svou práci. Tupé nože mohou být velmi nebezpečné, při krájení mohou sklouznout. Tímto nožem můžete sekat maso, ovoce i zeleninu. Výsledkem budou plátky přesně podle vás. Hodí se i na menší zeleninu, například česnek, skvělý bude na sekání bylinek. Vaření s kvalitními noži je jednodušší a efektivnější.

Na ovoce a zeleninu stačí menší nožík

Stejně jako s krájecí deskou, tak i s noži je to podobné – na maso a zeleninu mějte jiné, abyste mezi nimi nepředávali na jinou potravinu nežádoucí bakterie. Nožík na ovoce a zeleninu je malý, a hodí se nejen na loupání, ale také na krájení na malé kostky. Dejte pozor na kvalitu čepele i rukojeti, aby vám nevyklouzával z ruky.

Zdroj obrázku: Freepik

Univerzální nůž patří do každé kuchyně a můžete po něm sáhnout pokaždé, když budete vařit. Jeho čepel je dlouhá kolem 20 centimetrů, je hladká a takový nůž oceníte při krájení jakékoli potraviny. Nasekáte s ním bylinky, ale nakrájíte také koláče nebo sýry. I na sýry ale můžete mít speciální nůž, pokud si na kvalitních nožích zakládáte. Nože byste měli pravidelně ostřit, buď sami doma, nebo je odnést do obchodu, kde vám je nabrousí.

Zdroj: https://www.finecooking.com/article/how-to-choose-a-chefs-knife
Přidat na Seznam.cz