Spaleniny

Připálený hrnec je noční můra každé kuchařky. Snadno a rychle ho vyčistí jednoduchý domácí prostředek

Spálit hrnec při vaření se čas od času povede každému. Stačí malá nepozornost, příliš velký plamen nebo kapka vody a problém je na světě. Jak se napáleniny co nejrychleji zbavíte? Zásadní je rychlý zásah. Spálené dno hrnce co nejrychleji zalijte horkou vodou a přidejte trochu mycího přípravku na nádobí. Nechte hrnec několik hodin odstát, zbavíte se tak napáleného tuku.

Zkuste přírodní prostředky

K odstranění všech zbytků napálených potravin je samozřejmě nejjednodušší sáhnout po speciálních chemikáliích ve formě krémů nebo tekutin. Pokud se ale nechcete uchylovat k chemii, můžete vyzkoušet i přírodní prostředky. Z nich je nejúčinnější lihový ocet a jedlá soda. Společně vytvoří chemickou reakci, která vám odstranění spálenin velmi usnadní.

Mohlo by vás zajímat:  Díky jednoduchému triku se knedlíky v mrazáku nikdy neslepí a budou chutnat jako čerstvé
Zdroj obrázku: Freepik

Nejprve na dno hrnce nasypte trochu jedlé sody. Přes ni nalijte lihový ocet. V konvici uvařte vodu a nalijte ji do hrnce, aby pokrývala celý spálený povrch. V důsledku chemické reakce mezi sodou, octem a vodou se vytvoří hustá pěna. Nechte roztok nějakou dobu odstát a poté vše vylijte. Veškeré spálené zbytky následně vydrhněte drsnějším koncem houbičky.

Na drátěnku raději zapomeňte

Rozhodně k čištění nepoužívejte drátěnku. Při nešetrném zacházení nenávratně poškrábe povrch hrnce a ten pak bude ještě více přilnavější. Při tomto postupu je vhodné používat gumové rukavice, aby se vám soda s octem nedostala na kůži. Na konci čištění hrnec důkladně vypláchněte mycím prostředkem na nádobí a umyjte pod tekoucí vodou.

Mohlo by vás zajímat:  Správně uvařit vejce lze i bez vody, stačí trik s horkým vzduchem
Zdroj obrázku: Freepik

Některé ženy v domácnosti používají na vyčištění napálených hrnců a pánviček čisticí prostředky do trouby. To ale nemusí být velmi efektivní, protože látky, které obsahují, mohou způsobit nenapravitelné škody, zejména u nádobí z nerezové oceli. Raději vyzkoušejte méně invazivní metody, u kterých máte jistotu, že nádobí nijak nepoškodí. Pokud se přeci jen rozhodnete prostředek do trouby vyzkoušet, postupujte velmi opatrně.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/5-ways-to-clean-a-scorched-pan-252295
Přidat na Seznam.cz