Připálené nádobí opět jako nové. Přírodní prostředky ho nepoškodí a bude jenom zářit
Spálenina na pánvičce vznikne poměrně snadno. Stačí nepovedený kuchařský experiment nebo trocha nepozornosti a vaši oblíbenou pánev zdobí nevzhledná spálenina. Pánev nebo hrnec s takovou ozdobou nelze použít pro další vaření, protože spálené jídlo chuťově znehodnotí další pokrmy.
Na spáleniny existuje celá řada chemických přípravků. Ty jsou ale dost často agresivní k povrchovým úpravám pánví. Všichni vědí, že na teflon se nepoužívá drátěnka. Málokdo ale ví, že teflon poškozují například i nekvalitní čistící prostředky. Jak tedy efektivně vyčistíte připálenou pánev?

Jedlou sodou vyčistíte pánev za 30 minut
Velmi oblíbeným způsobem čištění připáleného nádobí je jedlá soda. Na připálené místo nasypte vrstvu jedné sody, zalijte vodou a nechte přibližně 15 minut působit. Houbičkou poté sodu odstraňte a vody a pánev opláchněte vlažnou vodou s čisticím prostředkem.
Tento postup můžete libovolně opakovat do té doby, dokud pánev pečlivě nevyčistíte. Velkou výhodou jedlé sody je, že neznehodnotí povrchovou úpravu pánvičky. Její povrch by ale měl být nepoškozený. V případě větších trhlin jedlá soda poškodí kovové jádro pánve.

Sůl nad zlato
Velmi oblíbeným způsobem čištění nádobí je i využití běžných kuchyňských dochucovadel. Ten je sice delší než v případě využití jedlé sody, ale je o poznání efektivnější a navíc využívá surovinu, kterou máme všichni po ruce – kuchyňskou sůl.
Důležité je okamžité odstranění připáleného nádobí z plamene. Nalijte do něj vodu, dejte ovšem velký pozor na to, aby se v pánvi nenacházel horký olej. Do vody v nádobí nasypte vrstvu soli a nechte působit zhruba 1 hodinu.
Připáleniny odstraňte metličkou nebo dřevěnou škrabkou. Pokud neodstraníte všechny spáleniny, začněte vodu pomalu vařit. Solný roztok povařte a spáleniny nechte máčet ještě přibližně 12 hodin. Poté přiveďte znovu k varu a po vychladnutí seškrábejte zbytky potravy.
Zdroj: https://www.hgtv.com/lifestyle/clean-and-organize/how-to-clean-scorched-burnt-pan
