Pan 544679 1280

Připálené nádobí opět jako nové. Přírodní prostředky ho nepoškodí a bude jenom zářit

Spálenina na pánvičce vznikne poměrně snadno. Stačí nepovedený kuchařský experiment nebo trocha nepozornosti a vaši oblíbenou pánev zdobí nevzhledná spálenina. Pánev nebo hrnec s takovou ozdobou nelze použít pro další vaření, protože spálené jídlo chuťově znehodnotí další pokrmy.

Na spáleniny existuje celá řada chemických přípravků. Ty jsou ale dost často agresivní k povrchovým úpravám pánví. Všichni vědí, že na teflon se nepoužívá drátěnka. Málokdo ale ví, že teflon poškozují například i nekvalitní čistící prostředky. Jak tedy efektivně vyčistíte připálenou pánev?

Mohlo by vás zajímat:  Vybrat kuchyňské prkénko není snadné, každý materiál má své výhody
Zdroj obrázku: Pixabay

Jedlou sodou vyčistíte pánev za 30 minut

Velmi oblíbeným způsobem čištění připáleného nádobí je jedlá soda. Na připálené místo nasypte vrstvu jedné sody, zalijte vodou a nechte přibližně 15 minut působit. Houbičkou poté sodu odstraňte a vody a pánev opláchněte vlažnou vodou s čisticím prostředkem.

Tento postup můžete libovolně opakovat do té doby, dokud pánev pečlivě nevyčistíte. Velkou výhodou jedlé sody je, že neznehodnotí povrchovou úpravu pánvičky. Její povrch by ale měl být nepoškozený. V případě větších trhlin jedlá soda poškodí kovové jádro pánve.

Mohlo by vás zajímat:  Stříbrné příbory si zachovají svůj dokonalý lesk správným čištěním
Zdroj obrázku: Pixabay

Sůl nad zlato

Velmi oblíbeným způsobem čištění nádobí je i využití běžných kuchyňských dochucovadel. Ten je sice delší než v případě využití jedlé sody, ale je o poznání efektivnější a navíc využívá surovinu, kterou máme všichni po ruce – kuchyňskou sůl.

Důležité je okamžité odstranění připáleného nádobí z plamene. Nalijte do něj vodu, dejte ovšem velký pozor na to, aby se v pánvi nenacházel horký olej. Do vody v nádobí nasypte vrstvu soli a nechte působit zhruba 1 hodinu.

Mohlo by vás zajímat:  Jednoduchý recept na domácí prací prášek, který se hodí i na prádlo pro miminka

Připáleniny odstraňte metličkou nebo dřevěnou škrabkou. Pokud neodstraníte všechny spáleniny, začněte vodu pomalu vařit. Solný roztok povařte a spáleniny nechte máčet ještě přibližně 12 hodin. Poté přiveďte znovu k varu a po vychladnutí seškrábejte zbytky potravy.

Zdroj: https://www.hgtv.com/lifestyle/clean-and-organize/how-to-clean-scorched-burnt-pan
Přidat na Seznam.cz